Rapport

Temadag - Hälsa

SPF Seniorerna Vallda-Släp hade i slutet av oktober en temadag om hälsa för äldre.

Först ut var prof. Bertil Marklund, som med utgång från sin bok "10 tips - Må bättre och lev längre", gav oss deltagare många både tips och råd. Målsättningen är att det är DU som styr, och att DU så småningom skall dö frisk!! Livslängden beror på genetik 25% och på livsstil 75%.

Det stora hotet är inflammationer, som varken känns eller syns, men som inträffar när fria radikaler angriper immunförsvaret. Vi kan undvika inflammationer genom en sund livsstil, och vad skall vi då tänka på. Jo, följande spelar in:

- Optimism inverkar på hela kroppen (kan ge +7 år)
- D-vitamin, som är ett mirakel. Får vi från solen under sommarhalvåret, och
från 20 mikrogram tabletter under vinterhalvåret. Även fet fisk är nyttigt.
- Att du rör på dig ca. 30 min. varje dag. Undvik längre stillasittande.
- Ät dig frisk på antioxidanter (frukt, bär, grönsaker, nötter), omega-3, fibrer, fisk
och skaldjur. OBS Palmolja är inte nyttigt.
- Välj rätt dryck. Kaffe är bra 3-4 koppar per dag. Te är OK. Rödvin med måtta
kan vara bra (Pinot Noir innehåller antioxidanter).

En bra regel: Ät ordentligt av det nyttiga, så tål du resten.

Efter Bertil Marklunds intressanta föredrag hade vi en kafferast med frukt, och sedan fick vi en liten orientering om hörsel och olika hjälpmedel.

Det var Bo Wadmark (vårt hörselombud) som informerade om vad som fanns att tillgå, och att normal utrustning är kostnadsfri. Dessutom påpekades att när man väl fått sin utrustning, så skall den ställas in individuellt och framför allt användas.

Som avslutning orienterade Inga Börjesson (vårt hälsoombud) om våra tänder och tandvård. Fortsätt att gå till tandläkaren och tandhygienisten, visst kostar det, men längre uppehåll kan bli dyrare. Vi kan få extra bidrag för större ingrepp, kolla med tandläkaren eller Försäkringskassan. Några enkla råd fick vi också:

- Muntorrhet är riktigt illa, men det finns bra tabletter.
- Använd tandtråd, tandstickor och mellanrumsborstar. Bra mot inflammationer.
- 2 / 2 / 2- regeln gäller fortfarande.

Efter dessa, för många välbekanta råd som det ibland kan vara svårt att alltid leva efter, avslutades temadagen med en allmän frågestund. Och vi deltagare (som kunde varit fler) lovade oss själva att följa Bertils råd "När skall vi förbättra vår livsstil? JO OMGÅENDE!!

Göran Malmqvist