Rapport

Pompeji


Om Pompeji

Mars månads möte i SPF Vallda-Släp gick av stapeln måndagen den 9:e. Grått och kallt ute, men ombonat och trivsamt i Vallda församlingshem. Många hade mött upp för att tillbringa ett par timmar i goda vänners lag och att höra Kathinka Lindhe berättaom den italienska staden Pompeji vid foten av Vesuvius.


Hon började med att i tanken föra oss tillbaka till år 79 e.Kr och till livet i Pompeji då. I staden bodde ca 20000 personer som intet ont anande gick till sina vanliga sysslor den här morgonen i augusti. Några skakningar i marken och en rökpelare från vulkanen Vesuvius var inledningen, och sedan gick allt hastigt. Det räckte med två andetag av den giftiga röken. Att fly var omöjligt så folk dog mitt i sina
vardagssysslor. Allt begravdes sedan i ett tjockt lager av aska, och staden glömdes bort. Inte förrän i mitten av 1700-talet började man gräva i asklagret och efter många svårigheter och bakslag kunde man börja lägga puzzel om livet i Pompeji år 79.
Allt är inte utgrävt än så därför blir det ständigt nya upplevelser för den som likt Kathinka besöker staden med jämna mellanrum. Kathinka Lindhe var oerhört fängslande när hon berättade om allt som arkeologer och historiker kunnat påvisa. Bilderna visade stenlagda gator, badinrättningar, palats med vackra utsmyckningar mm. Det är fascinerande att konstatera hur stora likheterna är mellan människor och samhälle år 79 och nu på 2000-talet.


Efter applåder och blommor till Kathinka (och hennes specielle medhjälpare) vidtog kaffe och smörgåsar i trivsam samvaro. Lotterier avslutade en trevlig eftermiddag.

Gunilla Sandell

Bild på Kathinka Lindhe
Foto Tommy Sandell