Rapport

Rapport från Panoramaturerna

SPF Seniorerna Vallda-Släp har genomfört två panoramaturer till  vår grannstad Göteborg.
 
På grund av stor anslutning dubblerades den trevliga resan, såväl den 9. som den 15. september. Vår lokalguide var Ingvar Alnström och Lennart var vår skicklige chaufför.
 
Vi startade som vanligt i Vallda och Särö, via Lindomevägen till E6-an, där trafiken till en början var lagom, men när vi kom till Mölndal började köerna komma. Men som tur var fanns det bussfiler som Lennart kunde utnyttja, så vår tidplan hölls fint.
 
Vi åkte bl.a. förbi Gothia Tower, Götaplatsen, Avenyn ner till Brunnsparken och Gustav Adolfs Torg. Här stannade vi till ett tag och kunde beundra Rådhuset, byggt 1672 och tillbyggt 1936 (Gunnar Asplund).
 
Turen fortsatte förbi Residenset, Järntorget, Masthuggskyrkan med sin vidunderliga utsikt bort mot Vinga. Trångt att köra, men Lennart klarade det fint.
 
Vidare till Klippan, där Ingvar berättade om såväl Carnegie som Sankta Birgittas kapell och Sjömagasinet.
 
Turen fortsatte nu över till Hisingen via Älvsborgsbron och Brämaregården fram till Bjurslätts Park, där vi tog en kaffepaus och samtidigt en liten promenad till redaktör Hedlunds Gästbok, inhuggen i berget. Mycket fint med många välkända namn i guldfärgade bokstäver.
 
Efter kafferasten körde vi vidare förbi Tuveraset och Kärra över Angeredsbron till Gårdsten, Lövgärdet och Rannebergen med en fantastisk utsikt.
 
Från Angereds centrum for vi sedan via Bergsjön, Kortedala och Kviberg till Partille, där lunchen väntade på oss hos Marcos i gamla stationshuset. Trevligt och gott.
 
Nu återstod bara hemresan via Gamlestaden ner till E-6an och hemåt.
 
Kerstin S. framförde vårt tack till till Ingvar för väldigt fint och intressant genomförd guidning, till Lennart för mjuk och fin körning, och till föreningens arrangörer.
 
Vi ser fram emot fler resor till våren. (Fotot från Brunnsparken, fotograf okänd).
 
Göran Malmqvist.