2024 02 22

Varför har kommunen misslyckats med snöröjningen 1923/24?

Varför har kommunen misslyckats med snöröjningen 1923/24?

Jag som bor i ett villakvarter i Hökåsen är mycket besviken på kommunens uppläggning av underhållet under vintersäsongen.

Jag har på grund av min ålder tvingats till många dagars utegångsförbud på grund av dålig plogning, sandning eller skrapning av gatorna. Vad jag sett i övrigt så verkar det lika dåligt i hela stan.

Vad beror misslyckandet på enligt mina funderingar?

Troligtvis ekonomiska besparingar från början som gjort att man inte plogar vid första eller andra snövädret. Man låter kvarterens bilar packa snön som får till följd att det blir ett tjockt lager snö. Vid första tövädret tog man inte fram någon skrapa för att få bort detta lager utan återigen lät man bilarna göra spår i snön med många guppiga, hala och spåriga gator vilka vi äldre aldrig vågade gå ut på. 

En gång under perioden såg jag att man sandat i många korsningar med en sträng på ca 10 meter i korsningen. Min fråga blir då: För vem sandade man? Cyklisterna och vi gående behöver sand hela vägen och bilarna har ju vinterdäck så man klarar sig bra i dessa tätorter.

Det har varit en lång vinter med många utegångsförbud och jag hoppas att de ansvariga tänker till bättre nästa år där man har en bättre planering för hur man skall agera om det blir samma väderleksförhållanden.

På övriga större vägar och cykelbanor har jag inget negativt att säga. Det har fungerat bra.

 

Västerås 2024 02 22

Sven-Gunnar Wallin

 Trafikombud SPF Seniorerna Rudbeckius