2021 09 07

Varför har så många glömt att tända sina bakljus vid dåligt väder?

”Varför har så många bilförare glömt att tända sina bakljus på bilen vid dåligt väder?

För en månad sedan åkte jag hem med min bil och husvagn från en härlig sommarvistelse nere i Skåne. När jag kom förbi Örebro blev vädret sämre med regn och dålig sikt resten av resan mot Västerås.

På dessa 11 mil blev jag omåkt av 45 bilar som inte hade sina bakljus tända på bilen. Varför tänder man inte bakljuset frågade jag mig själv? Sikten var så dålig när det regnade som det gjorde. På många av de modernare bilar som i dag finns i trafik har man fått godkännande från EU att inte ha bakljusen tända när man använder reducerat halvljus, dimljus eller varselljus. Varför hade dessa 45 bilförare inte ändrat sin ljusknapp? Jag är ganska säker på att många förare inte känner till att man måste vara aktiv med ljusknappen i dessa lägen.

Detta är ett typexempel på vad eventuell information om detta och många andra tips och råd skulle kunna spridas av t.ex VLT, radio Västmanland och TV lite då och då.

VLT vägrar vad jag förstår att ta upp dessa frågor som en återkommande information om olika regler för bilförare, cyklister och alla gående. Alla behöver vi ju en påminnelse om vad som gäller i trafiken. Jag har erbjudit mig att hjälpa till och bidraga med information men ännu har VLT inte nappat på erbjudandet.

Sven-Gunnar Wallin