Naturutflykt 14 sept 2022

Utflykt till Strömsholm

Onsdagen den 14 september, bara 14 dagar efter vår förra utflykt, åkte 15 pigga SPF:are till Strömsholm för att gå en promenad utmed åsen bort mot Borgåsund.
I täten för följet gick Gudrun, som med sin rullator satte en sådan fart att vi andra hade fullt sjå med att hinna med. Vi vandrade på vägar som kantades av månghundraåriga ekar och vi spekulerade om vad de hade kunnat berätta för oss om de hade kunnat tala.
I Borgåsund finns många vackra gamla hus från tiden då platsen under 1800-talet var Mälarens största hamn. Hit kom fullastade pråmar från Bergslagen via Strömsholms kanal och i området kring hamnen uppfördes bostäder för skeppare och hamnarbetare. Vid denna tid var Borgåsund ett centrum med såväl affärer, apotek, krogar, fattigstuga och missionshus.

När vi hade sett oss mätta på bebyggelsen i Borgåsund återvände vi till Markan i Strömsholm, ett välkänt fik med eget bageri, där vi avslutade utflykten på bästa sätt med kaffe och tilltugg. Både smörgåsar och hästläppar slank ner i utsvultna magar. Man måste fylla på depåerna efter 4 km i ”Gudruntakt”.

Olle Granath
Foto och text Ia och Olle