Kvällsvandring med Tom Sävström 20 maj 2020

Ingen blev skärrad.
Den 20 maj i nådens år 2020 samlades några kvällspigga SPF:are vid Apotekets parkering för att under ledning av Tom Sävström bege sig ut i den vilda naturen norr om Surahammar. Avresan var satt till 21.00 (Tom hade velat ha 22.00) och huvudmålet denna afton var att få se och framför allt höra Nattskärran.
Vi åkte till Timmermossen som ligger några kilometer norr om Hundklubbens stuga. När vi steg ur våra bilar ropade göken från flera håll och vi rörde oss sakta längs vägen ivrigt lyssnande efter något som, enligt Tom, skulle kunna låta som en motorcykel på avlägset håll. En Morkulla kom och flög över oss och utstötte sitt karakteristiska ljud men inga motorcyklar. Tom visade oss en tall med minst tre spillkråkehål som nu bebos av andra fåglar. Fantastiskt vad naturens invånare drar nytta av varandra. En Pärluggla hördes på avstånd och Tom berättade att den suttit och ropat i nästan två månader utan att få något sällskap. Efter en dryg timmas sakta vandring slog vi oss ner för en sen kvällsfika och Tom menade att det kanske varit för kallt i maj så att Nattskärran ännu inte hunnit komma hit alternativt att det var för tidigt på kvällen, klockan var ju bara halv elva och det var ännu ljust. Göken fortsatte sitt ropande från flera håll och en Enkelbeckasin fick vi också lyssna till.
Efter fikat bestämde vi oss för att göra ett försök till att hitta Nattskärran men utan resultat. Dock kom vi då väldigt nära Pärlugglan som oavbrutet underhöll oss i säkert 15 minuter. När vi vände hemåt hade temperaturen sjunkit till ca 2˚ denna fantastiskt vackra försommarkväll och vi var nöjda trots avsaknaden av huvudobjektet för vår utflykt. Vi vill tacka Tom för en lärorik afton där vi fick i oss ännu en liten bit av vår vackra svenska natur.
Text och foto: Olle Granath