Matglada gubbar i Grythyttan 11 maj 2017

Torsdagen den 11:maj gjorde Matglada gubbar en studieresa till Måltidens hus som ligger i Grythyttan. Vi blev då några av de cirka 50 000 besökare per år att besöka Bergslagens främsta turistmål.

Huvudmålet med vår resa var den guidade turen i Måltidens Hus och de 3.500 kvadratmeter sevärdheter, alla med sin egen karaktär. I slutet på turen hamnade vi längst in i skolans bibliotek där låg en specialutformad "kaba" eller det allra heligaste, en svart inre kub fylld av rariteter. Det är nordens första kokboksmuseum som invigdes 17 mars 2000

I museet fanns b.l.a. den legendariske restaurangmannen Tore Wretmans kokbokssamling som såldes på auktion i London 1997. Längst fram på auktionen satt då Grythyttans eldsjäl Carl Jan Granqvist och ropade in böckerna för Måltidsakademiens räkning. Tre miljoner fick han att spendera från Marcus och Amalias minnesfond.

Vi fick också se världens äldsta tryckta kokbok ,tryckt i Italien 1480, som låg inglasad i en monter. Värd att minnas var också Kajsa Vargs första kokböcker

Resumé: Det var en oförglömlig dag som vi Matglada gubbar fick uppleva tack vare en väldigt påläst och kunnig guide, all heder åt honom.

Text och foto: Alf Dunder