Naturutflykt till Seglingsberg 17 oktober 2018

Utflykt till Seglingsberg.
En lite gråmulen men ganska varm oktoberdag styrde vi, 15 SPF:are, färden norrut. Målet var grillplatsen några hundra meter söder om slussen i Seglingsberg. En trevlig plats vid kanten av Kolbäcksån. Medan vi väntade på att elden skulle falna och bli till glöd, tog vi en promenad på landremsan mellan kanalen och ån, ner mot slussen i Färmansbo. Trädens vackra höstfärger var på upphällningen men några lyste fortfarande gult. Efter en dryg halvtimma återvände gänget för att ta sig an grillglöden som väntade.
Efter intagen matsäck och efter att ha prövats i några ordklurigheter, som f.ö. de flesta klarade med bravur, erbjöd sig Bengt Svensson att visa oss Surahammars största sten. Ett flyttblock som ligger i de djupa skogarna i närheten av Seglingsberg. Alla visade sig intresserade av detta och därför styrde bilkaravanen rakt in i urskogen på en mycket smal väg, utan att säkert veta vart vi skulle och om och hur vi skulle ta oss tillbaka.
Stenen är, som framgår av bilderna, enorm. Uppskattningsvis en kub på ca 7x7x7meter. I omedelbar närhet av stenen visade det sig finnas trattkantareller och många av deltagarna fick, på kort tid, ihop tillräckligt mycket för att förgylla middagen. Efter att ha funnit en väl tilltagen vändplats kunde vi så åter vända hemåt efter en mycket trevlig förmiddag.
Text och foto: Olle Granath