Matglada gubbarna firade våffeldagen 25 mars

Matglada Gubbar firade våffeldagen med våfflor, naturligtvis. Men innan vi gräddade våfflorna lagade vi en läcker husmanskost som vi piffade upp med lite ovanliga kryddor i såsen. Eftersom det var min tur att handla in råvarorna började jag med att bläddra i Willys reklamblad. För att hålla nere kostnaderna brukar vi anpassa maten efter extrapriser. Jag såg att nötfärsen var det rätt prisnivå på, därför googlade jag efter recept på köttfärslimpa och hitta ca. hundra olika. Jag valde ut en klassisk köttfärslimpa med potatis, ärtor och gräddsås med 18 ingredienser.

Det var en lagom utmaning åt oss matglada gubbar, tyckte jag. Men den stora utmaningen kom när jag slet mig loss från den sportfyllda Tv:n på söndagseftermiddagen, och kom in på Willys. Tydligen hade alla surabor också fått min idé om mat, för bägge köttfärsdiskarna var helt tomma, extrapriset lockar förstås. Det löste sig på ett enkelt sätt. Netto hade också billig svensk ren svensk nötfärs inte irländsk som Willys.

Nu tillbaka till de frasiga guldgula våfflorna av egen smet, lyxigt fika eller söt efterrätt. Samma sak där, det finns massor med recept. Men för att få dem frasiga bytte vi ut en del av mjölken med grädde och ökade på smöret. Jag lovar våffeldagen blev riktigt firad, alla fat var tomma fast jag hade inhandlat, till elva personer, två kilo nötfärs och massor med grädde, smör, sylt, jordgubbar, grönsaker och kryddor.



TEXT ALF DUNDER