Matglada gubbar 2022-02-21

Matglada gubbar hade sitt regelbundna möte, som vanligt i Sigyn.
Denna gång var det min tur att göra menyn och handla in råvarorna. Det är meningen att allt ska vara hemligt ända tills de andra gubbarna får se det utskrivna receptet.
Vi startade kl 0930 med kaffe och lite snack om världsläget och som alla vet så kunde inte vi heller lösa problemet.
Nåväl jag tog fram receptet blev det inga kommentarer bara gubben närmast mig hade en tydligt kommentar med orden - det kommer jag aldrig att äta.

Vi delade upp oss i olika grupper och satte igång med tillagningen. Ingen i gänget hade tidigare varken lagat eller ätit av Norrbottens traditionella landskapsrätt den klassiska och härliga pitepalten. Det är ganska enkelt bara ta fram potatis, sidfläsk, kornmjöl, vetemjöl och salt. Enkelt eller hur? Sedan bara att servera med lingonsylt och skirat smör så är middagen räddad.

Vi följde receptet slaviskt och fick ihop 19 stora paltar, inte runda och fina men ätbara. Till min förvåning åt alla, även den tvärsäkra mannen -kanske för lite salt sa han bara. Jag hade handlat, enligt receptet, in varor för 10 personer men med facit i hand så skulle jag ha dubblat det för ingen kom in i den väl omtalade paltkoman som infinner sig på grund av att energi mobiliseras till arbete med matsmältningen på bekostnad av till exempel hjärnans arbete. Även minskad utsöndring av aktiverings hormon bidrar till paltkoman.

Eftersom alla såg normala ut så kunde jag ta fram de nio inhandlade munkarna, även dem gick ner med kaffet till efterrätt.
TEXT OCH FOTO ALF DUNDER