"För när storfiskaren talar om..."

Storfiskare invaderade Öresund

Helt blygsamt säger storfiskaren, tillika amatören, Göran Ivarsson, att det behövs en hel del kunskap och erfarenhet för att fånga den stora fisken.

På bilden: Göran med Torsten...förlåt, Torsken

Tisdagen den 14 maj begav sig 9 väderbitna SPFare ner till Råå, strax söder om Helsingborg. De skulle ut och fiska i Öresund. En bokad fiskebåt stod i hamn och väntade på gästerna från Halmstad. Ja, inte bara dem, utan också andra, som bokat in sig. Sammanlagt blev det ca 35 st förväntansfulla fiskare som gav sig ut på Öresund. Det var gott väder och sundet låg alldeles spegelblank. 

- Aj då, sa de som kunde. - Inget bra fiskeväder det här.

Men Göran visste naturligtvis annat. Det gäller att hyra rätt utrustning, vilket han kunde göra på båten. Många hade med sig egen utrustning och visste därmed precis vad som skulle locka storfisken. Göran log lite åt dem innan han tittade ner i vattnet och plockade lite förstulet med spöt innan han kastade ut reven med kroken. Sedan dröjde det inte länge förrän det började rycka i reven. Riktigt ordentligt också, för torsken är inte precis still om någon försöker fånga den. Och stor var den också. Men Göran var tålmodig och kunde till sist få upp den i båten.

Ove Björklund är imponerad och stolt kompis med Göran

De flesta firrar i Öresund klarade sig. Det var bara några enstaka småfisk, som några fick. Men de kastades tillbaks i vattnet. Kan tänka mej att de stora torskarna i Öresund samlades i grupp ute i vattnet och skrattade gott, då fiskebåten återvände till hamnen i Råå. 

På frågan om Göran smakat på torsken ännu, så var svaret ja. Frun Christin lagade en god middag av den. Men de klarade bara av halva fisken. Den andra ligger i frysen. Bra det, för nu blir det nog ingen ny resa förrän nästa år.

Arne (arneedlund@tele2.se)