Bilutflykt till Gäddeholm den 3 september 2021

Nu har den årliga bilutflykten ägt rum, denna gång till Gäddeholms gård utanför Västerås

Det var många förväntansfulla bilar med förare och passagerare som samlades på Tunadalsparkeringen en solig fredagsförmiddag där resmålet var Gäddeholm utanför Västerås. Vår reseansvarige Kent Hahre skickade iväg bilarna några minuters mellanrum och där alla fick en resplan och ett antal frågor att besvar efter vägen. Färden gick över Munktorp, Herrskogen, Strömsholms slott, Rytterne och sedan genom Västerås och vägen mot Irsta tog vi av där det stod Gäddeholms gård. Det gällde att ha ögonen med sig för visa svar fanns efter vägen. 

Väl framme på resmålet såg vi en stor jordbruksanläggning där det pågick festligheter. På Gäddeholms café fick vi antingen kycklingsallad eller räksmörgås som var och en beställt i förväg när anmälan gjordes. När vi var mätta och belåtna fick vi en förnämlig presentation av Gäddeholms gård och det stora jordbruk som är där. Markus Skure driver jordbruket. Gäddeholm är ett fidekommissbolag, som bildades när de flesta andra fidekommissen avvecklades på 60-talet. Västerås stad äger numera marken, men delar av området skulle bevaras som kulturlandskap och lantbruk där det skulle också bedrivas aktivt jordbruk. På andra delar av området som Västerås stad köpte växer det upp en ny stor stadsdel som man beräknar ska ha 12 000 invånare.

Redan Axel Oxenstiernas farfar var först att bo på Gäddeholm. Noppe Lewenhauptvar den siste godsägaren i den släkten att bo där. På Gäddeholm vistades nuvarande kungen mycket redan som barn då Noppes far var kammarherre hos prinsessan Sibylla. 

Det är Markus Skure som driver Gäddeholms gård som omfattar 2100 ha mark, varav 400 ha är åker. Lantbruket omfattar 330 kor, lika många ungdjur samt kalvar. Företaget har 20 anställda varav åtta arbetar i jordbruket som bedrivs ekologiskt. Dagen till ära firades att man levererat ekologisk mjölk till Arla i 30 år. 

Efter det intressanta föredraget fick alla som ville besöka ladugården och fick dessutom fin guidning av Markus Skure.

Innan vi avslutade samvaron på Caféet fick vi de rätta svaren på tipsfrågorna. 2 vinnare korades med 11 rätt av 12 möjliga. Priset var en godispåse med bilar!!!

Alla var överens om att dagen var mycket lyckad och vi ser fram emot nästa utflykt. Ett stort och varmt tack till Cristina och Kent Hahre för arrangemanget.