16 mars Om benskörhet

Det är nära en halv miljon personer i Sverige som är drabbade av denna kroniska sjukdom. Lisa Keisu – Lennerlöf, förbundsordförande var inbjuden för att berätta vad vi kan göra för att bromsa sjukdomen. Förbundet är ungt och finns i nästan alla län.

Mycket att lära om benskörhet – osteoporos

SPF Seniorerna Köpingshus träffades på Forum. Globen som var fylld till sista plats för att få höra och veta mera om benskörhet.

Första tecknet om sjukdomen är ofta att man drabbas av lågenergifrakturer, dvs bryter en handled, kliver fel eller liknande. Ca 50% av kvinnor över 55 är drabbas och ca 25 % av männen. Den största riskfaktorn är åldern, sedan ärftlighet. "Välj rätt föräldrar", något vi inte kan påverka och den tredje faktorn är kosten.

Är man orolig att lida av benskörhet skall man be/begära att prov tas på vårdcentralen. Viktigt att sjukdomen upptäcks i tid och att rätt behandling sätts in. Här tyckte jag att föreläsaren uppehöll sig väl mycket kring mediciner som finns och som bromsar och hämmar benskörheten i benmassan. Mediciner är viktiga men det var mycket kring dessa och att inte använda mediciner för länge.

Livsstilsfaktorer som är viktiga var belastande träning som behövs genom hela livet, att öva balansträning. Man mår bra av sol och allsidig kost. D-vitamin och kalciumrik kost är bra, där olika livsmedel räknades upp. Alla fick skriftlig information med sig hem.

Innan medlemsmötet avslutades var det både kaffe och lottdragning.

Barbro Broman