30 september Hemliga resan - en succé

Måndag morgon den 30 september samlades ett gäng förväntansfulla resenärer från SPF Köpingshus för "hemliga resan".

  • Reinkarnationen av Alfed Nobel
  • Bussfika
  • Alsters Herrgård
  • Reinkarnationen av Alfed Nobel
  • Bussfika
  • Alsters Herrgård

Färden gick västerut. Stopp för bussfika, vädret var fint och brödet hembakt.

Vidare mot första stoppet som var Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård. Här fick vi en fin guidning om Gustaf Fröding och Alsters Herrgård.

Gustaf Fröding – en av våra mest folkkära skalder

Gustaf Fröding, föddes på Alsters herrgård den 22 augusti 1860. Han tillbringade en stor tid av sin barndom i Alsterdalen. Den tiden mindes Gustaf som sin lyckliga barndom och det var en aldrig sinande inspirationskälla i hans arbete som diktare.

Gustafs psykiska hälsa var periodvis mycket instabil, men han var trots det en oerhört produktiv poet och har skrivit närmare 400 dikter. Han var en provokatör av rang och verkade för allmän rösträtt och sexuell upplysning. Hösten 1896 blev han åtalad för dikten En morgondröm, som ansågs uppmuntra till osedlighet, men han friades.

Gustaf Fröding dog den 8 februari 1911 i sitt hem Villa Gröndal i Stockholm. Efter sig lämnade han ett stort antal dikter som ännu i dag inspirerar, roar och berör läsare i alla åldrar.

Efter en härlig lunch med blomkål-och broccolisoppa till förrätt och sedan kalvstek med potatisgratäng fortsatte vi bussresan.

Alfred Nobel – Nobelprisets grundare

Stopp nummer två blev Björkborns herrgård, Alfred Nobels hem i Karlskoga. Här fick vi en fantastiskt intressant och rolig föreläsning om Alfred Nobel och av Alfred själv skulle man kunna säga. Föreläsningen hölls av en skådespelare som vi till en början trodde var en docka. Vissa av oss höll bokstavligen på att "ramla av stolen" när dockan började tala.

Förutom Alfreds liv från början till slut fick vi också veta att världens första oljetanker byggdes i Norrköping av Motala verkstad. Beställarna var Robert och Ludvig Nobel, äldre bröder till Alfred Nobel.

Att det Nobel skrivit i sitt testamente blev verklighet, bland annat Nobelpriset, beror på att Alfred Nobel hade skrivit det på svenska samt hade Björkborn som sitt hem och att det i stallet på Björkborn fanns tre hästar. Motståndare till Nobelpriset var främst familjen men även kung Oscar II.

Slutligen besökte vi Bofors Industrimuseum som är inrymt i den norra delen av stallet på Björkborn. Här fick vi se hur det gamla järnbruket Bofors utvecklades till en storindustri under 1900-talet.

Besöket på Björkborn avslutades med kaffe och hembakad bakelse.

Stort tack till Kent Hahre och Karl Beijbom, våra researrangörer, för en fin resa där vi inte bara haft roligt utan lärt mycket.

Jag avslutar reseberättelsen med sista versen i dikten Idealism och realism av Gustaf Fröding.

Men strunt är strunt och snus är snus,
om ock i gyllene dosor,
och rosor i ett sprucket krus
är ändå alltid rosor.

Marianne Manfredsdotter

 

.