7 mars I huvudet på en korsordskonstruktör

"I huvudet på en korsordskonstruktör" var rubriken på SPF Seniorerna Köpingshus torsdagsmöte. Mats Åberg från Falun som till professionen är kyrkomusiker, organist och körledare var den som berättade om hur man konstruerar.

Mats började sin konstruktörsbana när han åkte tåg med SJ. Tågtidningens korsord var mycket dåligt så han började göra egna. Och på den vägen är det. Han konstruerar bland annat Svenska Dagbladets söndagskorsord sedan 1991, korsord, ordflätor, 10-frågor i Hemmets veckotidning och profilkorsord med berömda dalkullor och masar i Dalademokraten.

Det finns ett antal typer av korsord som exempel ordflätor, bildkorsord, krypto och datakryss. Ett bra korsord skall vara utmanande, lärorikt och klurigt. Mats tog några exempel: Skådas i skyn = fläskkotlett, långa ord: skulle Esau ha behövt = hårborttagningsmedel.

Som konstruktör behöver man ett stort ordförråd, blick för ord och bokstäver. Hjälpmedel är bland annat Svenska Akademins ordlista, baklängan och förkortningslexikon.

Som korsordslösare är det viktigt att man hittar "sin" nivå och utvecklas från den. Det är också bra att använda lexikon vid lös

andet. Det är dessutom lärande och utvecklande. En del korsordslösare säger att ett bra korsord skall ta minst tre dagar att lösa!

Åhörarna verkade uppskatta lektionen mycket av applåderna att döma.

Avslutningsvis fikade vi, fick lite information och ett antal gick hem med fina lotterivinster.
Leif Hoffstedt