Vilniusresan

SPF Seniorerna Köpingshus har rest till Vilnius
Tidigt tisdag morgon 22 augusti klev 42 förväntansfulla seniorer på bussen på Tunadalsparkeringen för avresa till Arlanda oc sedan flyg till Vilnius

Tidigt tisdagsmorgon förra veckan, 22 augusti, klev 42 förväntansfulla seniorer på bussen på Tunadalsparkeringen för avresa till Arlanda och sedan flyg till Vilnius.

Tack vare den tidiga avresan fick vi en nästan heldag i Vilnius som efter avlämning av väskor på hotellet och lunch på någon av de närbelägna restaurangerna fick vi en rejäl rundtur i staden med flera olika stopp för att kolla utsikt, bese kyrkor och som avslutning gå genom gamla staden för att samtidigt få en liten glimt av vad vi kan göra när vi har möjlighet att gå på egen hand. Incheckning på hotellet och snart väntade en trerättersmiddag. Det var vällagat och gott.

Andra dagen blev det en lite längre busstur till Trakai ett slott i nästan Törnrosastil. Mycket trappar att gå i och intressant historia att få del av med storfurstar och allehanda intriger. Trakai och slottet nämns i skrifterna redan 1337. Staden Trakai fungerade långa tider som administrativt centrum när Litauen var en del av Polen. Att uppsnappa allt som vår lokala guide berättade hann vi inte med.

På slottsgården fanns olika anordningar för bestraffningar av fångar mm och några demonstrerade lite riddarstrider. Efter en god lunch, även den trerätters, styrde bussen mot Litauens näst största stad, Kaunas, som historiskt har varit ledande i landets ekonomiska, akademiska och kulturella utveckling. Här finns det romersk-katolska ärkebiskopssäte i Litauen. Två floder flyter samman här och den största vattenreservoaren i Litauen finns här.

Resten av resan fick vi planera efter eget huvud och många av oss gick till det närbelägna KGB-museet där vi kunde ta del av dokumentation över hemskheter som ägt rum i landet och riket innan Litauen blev fritt igen 1991. Sedan var det många av oss som besökte kyrkor, marknader mm. Efter den "sedvanliga" trerättersmiddagen passade Åke Lindström på att tacka resekommittén, Inga och Börje och reseledaren för ett mycket väl genomfört arrangemang.

Avslutningsdagen tillbringades på olika besök i både den gamla delen av staden och där många av oss passade på att prova på lunchmeny med lokal karaktär.

Innan resan avslutades med Götlunda Buss, greppade vår ordförande Veine Eliasson mikrofonen och framförde allas tack för en bra resa, god mat och där allt klaffade och hoppades att hösten med våra aktiviteter i SPF Seniorerna Köpingshus ska locka många att delta. Närmast kommer upptaktsträffen 7 september.

Barbro Broman

Bilderna har Leif Hoffstedt tagit.