3 maj Vart är Ryssland på väg under Putin

Torsdagen 3 maj gästade Stig Fredriksson, journalist och författare, SPF Köpingshus. "Vart är Ryssland på väg under Putin?" var rubriken på föredraget.

  • Stig Fredriksson
  • Stor publik den 3 maj
  • Stig Fredriksson
  • Stor publik den 3 maj

Stig Fredriksson

Stig Fredriksson har varit utrikeskorrespondent i Moskva och talar också det ryska språket. Han var i många år utrikeskommentator på SVT:s Aktuellt där han tidigare varit chef. På senare år har han också skrivit ett antal uppmärksammade böcker om Ryssland. Stig Fredriksson är en mycket erfaren och kunnig föredragshållare. Han har stor förmåga att fånga lyssnarens uppmärksamhet och han har stor erfarenhet av möten med många av världens ledande personer.

Vladimir Putin

I dag handlade det om Vladimir Putin, en man som skrämmer, fascinerar och ständigt är aktuell. Om man inte tidigare hade studerat något om Putin så fick man veta mycket om honom. Putin hade en barndom i S:t Petersburg som inte var så bra. Han hade tidigt ett behov av att hävda sig. Han studerade, var duktig och hamnade efter utbildning som agent inom KGB och hade många höga poster.

Från 1999 har han varit president/premiärminister och valdes i år till en ny fyraårsperiod. Om hans personlighet finns det mycket att berätta. Enligt Stig har han bland annat lögnen som ett medel att komma vidare i diskussioner även om motparten vet att han ljuger. Det var mycket som vi fick veta och som kanske inte är så allmänt känt om presidenten.

Efter en frågestund tackade de 120 medlemmarna av Stig med kraftiga applåder. Av kommentarerna vid fikaborden efteråt att döma var det en av de bästa föreläsningar som vi anordnat.

Leif Hoffstedt