11 oktober Information om kommunala infrastrukturprojekt

Tekniska chefen i Köpings kommun, Christer Nordling, informerade om E 18, Hamnen och Norr Mälarstrand.

  • Christer Nordling, teknisk chef i Köpings kommun

Vägar

E18, 2+1 vägen mellan Köping och Västerås, cirka 25 km lång och cirka 15 800 fordon per dygn närmar sig maxkapaciteten 18 000 per dygn. I dagsläget är det i genomsnitt 19 stopp per månad.

2019-2020 påbörjas upphandlingen och 2022-2023 påbörjas bygget av motorväg som beräknas ta tre år. Christer påpekade dock att "så kan det tänkas bli".

För väg 250, Kungsör-Kolsva, är alternativen 2+1väg eller sänkt hastighet.

Köpings hamn

Hamnen har en historia från 1000-talet. 1548 fick Köpings hamnprivilegier för utrikes sjöfart.

Nu har EU beslutat att godstransporter i sjö ska öka. Mälaren har status som "inre vattenväg" så det blir stora volymökningar i framtiden.

En breddning och fördjupning av farleden ska göras. Muddringsmassorna tas om hand på olika sätt beroende på graden av föroreningar. Vissa delar av kajkanten renoveras nu.

Norra Mälarstranden

Köpings kommun har att ta ställning till lagkrav, miljömål och vattenförvaltning när man planerar områden.

Köping har antagit en VA-plan 2014 (VA = vatten och avlopp). I den har man identifierat områden i behov av VA och prioriterat är Norra Mälarstranden. Det kommer att byggas en ledning till Norra Mälarstranden. Just nu pågår överenskommelser med markägarna.

Vad gäller kritiken mot prissättningen av uppkopplingen för berörda fastigheter anser kommunen att var och en måste bära sin egna kostnader. Kollektivet ska inte stå för kostnaderna.

Marianne Manfredsdotter