Örebro 11 februari

Vi har guidats i vår grannstad Örebro, blivit bjudna på lunch av landshövdingen på Örebro slott, sett Wadköping och Sankt Nicolai kyrka och fikat på Svampen

Örebro slott

I Örebro visade oss landshövding Maria Larsson slottet och berättade om slottet förr och nu. Vi blev bjudna på en fantastiskt god lunch och under lunchen berättade landshövingen om sig själv och sitt ämbete, hon är nummer 39 i ordningen av landshövdingar.Slottet har av en resesajt rankats som 10:e  vackraste slottet i Europa!

Wadköping
Efter lunchen fick vi en guidad tur i Wadköping av en kunnig och engagerad guide i tidsenlig klädsel. I Wadköping har man samlat gammal bebyggelse från Örebros centrala delar. De äldsta husen är Kungsstugan från 1400- eller 1500-talet och Borgarhuset ("Cajsa Wargs hus") från 1600-talet. Stadsdelen invigdes 1965 i samband med Örebros 700-årsjubileum. När man byggde upp området fick det namnet Wadköping efter Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman. Författarens barndomsstad Örebro utgjorde förebild.
Wadkping är öppet året om och väl värt att besöka. Här finns museer,utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod, bageri och många andra spännande butiker.

Sankt Nicolai kyrka och Svampen      
"Kyrkan mitt i staden", kan man verkligen kalla Sankt Nicolai kyrka, där den har legat längs upp på Stortorget sedan mycket länge. Kyrkbygget initierades av biskop Anund Jonsson i samband med Magnus Ladulås Eriksgata år 1275 och invgdes sedan efter 75 års byggande 1350 av biskop Sigmundis.
Mycket har hänt i kyrkan sedan dess, till exempel så var det här Jean Baptiste Bernadotte valdes till landes nya tronföljare år 1810

Svmpen
Innan vi åkte hem till Köping fikade vi på Svampen. Kaffe och den mest fantastiska kladdkaka blev ett bra avslut på dagen.
Vi fick också se en journalfilm från bygget av Svampen. Kändes lite nostalgiskt.
Svampen invigdes år 1958, Tornet är 58 meter högt och rymmer 9 miljoner liter vatten. Vattnet pumpas upp i Svampens hatt som fungerar som vattenreservoar och tryckutjämnare för Örebros dricksvatten.

Tack
Stort tack till Kent Hahre och Karl Beijbom, våra reseledare. Det gjorde ni bra!

Marianne Manfredsdotter