17 maj Vinprovning

SPF Seniorerna Köpingshus har haft ännu en lyckad vinprovning på Culinaren under Björn Hallenstvedts ledning. Restaurangen var välfylld av förväntansfulla vinentusiaster som denna gång fick prova tre olika alsaceviner.

  • Björn Hallenstvedt

Druvan viktigare än växtplatsen

Alsace är ett litet landområde i Frankrike nära Tyskland som producerar 150 miljoner flaskor. Den odlare vars vin vi fick smaka producerar 1,8 miljoner flaskor. Alsacevinerna är vita och flaskorna har ett karaktäristiskt utseende. Druvorna som vinerna göras av är viner, för vår del gewurtstrabiner, pino gris och riesling. Rieslingdruvan är kungen bland dessa druvor och druvan odlas på en fjärdedel av detta område. Det finns fyra ädeldruvor "grande cry" som används för framställning av alsacevinerna.

Det andra vinet vi provade är gott till gåslever och münsterost, (inte så vanligt hos oss) men även till stark mat, gärna asiatisk eller rätter med kyckling.

Ibland skördas rieslingdruvan sent, när den både frusit, skrumpnat och möglat men ger då en mycket smak nästan som sauternes. Detta vin är gott till blåmögelost. Finns ett ordspråk att "riesling i glas är himmelriket på jorden" och att dricka ett bättre vin i mindre mängd är bättre än billigare.

Cremot - ett bubbelvin

I Alsaceområdet odlas görs även cremot, vin som tillverkats som champagne, men det är namnskyddat och namnet får bara användas för det som tillverkats i området Champagne.

Vårtallrik

Som avslutning på vinprovningen fick vi en härlig vårtallrik med sparris, hollandaisesås, rökt skinka med melonkulor och tysk potatissallad.

Alla ser fram emot att få göra en ny provning med nya viner från något spännande område.

Barbro Broman