HSF presidium februari 2022

Frågor som ställdes av Pensionärsrådet i HSF och besvarades av sjukvårdsnämndens presidium februari 2022

Sammanfattning av HSF Pensionärsråd SPF PRO och SKPF med HSN presidium i Region Stockholm Anna Starbrink (L), Lars Rådén (M), Talla Alkurdi (S)

Diskussion om God och Nära vård.

Primärvården har inte fått någon större del vad gäller resurser. Om Nära vård ska bli  möjlig, hur ska finansieringen skötas så att det blir en trygg, god och nära vård för äldre personer? Vilka satsningar ser man behövas?  Hur kommer man att säkra upp att det blir en sammanhållen vård och omsorg, genom exempelvis demens-team, team för multisjuka äldre med stora vård och omsorgsbehov, som man talat om så länge? 
 
Vad kommer att hända med sjukgymnastik och terapi på vårdcentralerna, kommer dessa att placeras ut på husläkarmottagningarna?  
 
Finns geriatrisk kompetens på vårdcentralerna? I Hemsjukvården där glömmer man ofta helger och nätter och här ser vi att det svajar ordentligt.?  Teamsamverkan går att organisera utan huvudmannaskapsförändringar och går att få till nu, om den politiska viljan finns?  Primärvården behöver arbeta upp arbetsformer för svårt sjuka äldre. Ska man kunna klara av att bo hemma är det viktigt att samhället ställer upp med en trygg vårdorganisation.  Det finns behov av bättre utrustning vid SÄBO och avtal med regionen om läkartjänster för mest sjuka äldre.  Enligt covid-kommissionen var det inget nytt att läkarresurserna inte räckte till hur löser ni detta? Hur kan regionen och kommunerna gemensamt utbilda personal? Hur ska en god rekryterings- och bemannings politik föras framåt? När det gäller implementering lyfter SPF ”Nya patientlagen” som inte är känd ute i verksamheterna?
 
Anna Starbrink (L)
Ett nytag har gjorts för att sätt strategin på banan igen efter pandemin. I mars 2022 kommer HSN besluta om en ny handlingsplan. Vi behöver fortsätta utbyggnaden av primärvården i den takt som behövs sett till befolkningens behov. Hälsofrämjande insatser ser vi som en viktig del i primärvården. Vad gäller de ekonomiska tillskotten stämmer det att primärvårdens totala budget inte har stigit. Men inriktningen är att öka resurserna för primärvården framöver.  Frågan om primärvårdsrehab är ännu inte klar. I region Stockholm har husläkarmottagningarna ett smalare uppdrag än i övriga landet. Om en breddning inte gynnar befolkningen ska den inte genomföras. Anna är av uppfattningen att våra vårdval har blivit något för smala.  Gällande stärkt kompetens i äldreomsorgen ser man från regionen över att stärka vårt eget ansvar genom stark läkarmedverkan. 
 
Lars Rådén (M) berättar att modellen och samverkan kvitteras som god i samtliga kommuner. Tanken framåt är att vidareutveckla detta, och konkretisera samverkansuppgifterna på olika sätt. Troligen kommer ärenden under våren att förstärks ytterligare.  Lars tror, att grundstrukturen är av godo framöver. 
 
Anna Starbrink (L) berättar att det stämmer att vårdcentralerna i regel är bemannade med specialister i allmänmedicin. Vissa vårdcentraler har geriatriker anställda men Anna ser att det gärna byggs ut. Stockholm är välförsett vad gäller geriatrik och totalt sett finns mycket geriatrisk kompetens, men inte på vårdcentralerna. Frågan är inte heller okontroversiellt bland vårdcentralerna vad gäller kompetens Vi får nog räkna med en lång process för utökning.  
 Gällande frågan om samordning och samarbete mellan kommun-region inom basal sjukvård i hemmet berättar Anna Starbrink (L) att man arbetat med frågan genom utredningar ett 10-tal år men man har alltid snubblat vid målsnöret. Regionen har varit positiv till förändringen men kommunerna har inte enats om hur skatteväxlingen ska se ut. Anna är bekymrad över detta. Vid utredningar där huvudmannaskap är oklart känner ingen ansvar för utvecklingen framåt.  Här och nu behöver hemsjukvården stärkas. 
 
Anna Starbrink (L) ser att det här ska fungera dygnet runt efter individens behov, det är en viktig fråga.  Regionen arbetar med Storstockholm i frågan om samverkan inom vård och omsorg.  
 
Talla Alkurdi (S) driver frågan om kommunalisering av hemsjukvården. Samarbeten över huvudmannagränser behövs, exempelvis genom en ”light-version” av Norrtäljemodellen särskilt i vår region.  
 
Anna Starbrink (L)  en stärkt läkarmedverkan och kompetens kring svårt sjuka äldre.  Enligt kommissionen var det inte nytt att läkare resurserna inte räckte till.  
 
Lars Rådén (M) berättar att det pågår ett arbete med översyn av läkarinsatser i SÄBO. 
 
Anna S (L) Många äldre på SÄBO transporterades till akutsjukhusen. Vi behöver titta på glappet mellan omsorg och vård, och det är mycket detta utvecklingsuppdrag handlar om. Även kommunerna behöver arbeta med sina resurser vid SÄBO (rätt kompetens, anställningsförhållanden). Här kan region-kommun samverka.  
 
Anna S (L)  Det finns samarbete för fortbildning kring äldres behov. Specialistutbildning för sjuksköterskor är en fråga för lärosätena.  
 
Talla Alkurdi (S) menar att vi behöver säkerställa att alla vårdgivare deltar i utbildningsinsatserna, vilket inte är fallet idag. Kraven behöver skärpas med konsekvenser om man inte följer uppdraget som det bör vara.  
 
Anna S (L)  På frågorna om bemanning, rekrytering och arbetsmiljö  behöver det finnas god ordning centralt. Men att det är de lokala arbetsgivarna som ska arbeta med bemanning och avtal. Man har lyckats rekrytera bättre vid sjukhusen.
 Anna S (L)  menar att det ofta är svårt med implementering men det är också detta den nya kunskapsorganisationen är till för.

Sammanfattning av Gabriella Zauners