Kulturvandring

Bland gudar och deras boningar
I år var det fjärde gången Idun var inblandad i kulturpromenaden under Danderyds kulturbiennal. Efter att ha avverkat villasamhället start, tankarna bakom detta, villorna och arkitekterna var det dags för något annat. Vi tyckte då att man kunde prata om namnen på vägarna och kvartersnamnen. Läs Gull Axéns tankar med arbetet att at fram underlaget för årets vandring

Vägarna och kvarteren blev ofta namnsatta efter den nordiska mytologin. Götiska förbundet var aktuellt och Viktor Rydberg forskade i namnen. Jag läste därför hans bok ”Fädernas gudasaga” där han beskriver hur världen uppkom, hur striderna rasade under olika tidsåldrar och världens undergång i Ragnarök, och vad som kommer efteråt. I boken dyker det naturligtvis upp mängder med gudar, jättar, nornor och diverse andra figurer och många händelser och föremål. Men jag kunde ju inte bara förlita mig på Viktor Rydberg, utan jag läste också den skrift som Djursholms Forntid och Framtid gett ut, som handlar om namnen på vägar och kvarter. Jag hittade också en bok ”Mytholes” som har alla namn i bokstavsordning. Och så google förstås.

Det finns många källor att ösa ur och de skiljer sig åt. Oden har därför över 100 namn! Hans hustru Frigg, är det samma person som Freja eller Fröja? Vem är far eller bror till vem? Ibland får man välja vilket som är rätt, ofta efter eget tycke, när man berättar.

Världen har tre nivåer: Hel (underjorden), Midgård och Asgård. Genom alla världarna finns Ygdrasil, världsträdet. I Hel finns nornorna, Mimer med sin källa och alla döda gudar. Hel verkar trots allt vara en ganska behaglig plats. Midgård är människornas värld och Asgård är förstås där asagudarna finns. Men det finns andra områden omnämnda som ligger utanför Ygdrasils område. Människornas ursprung är oklart, flera figurer anges som anfäder.

Det finns ganska många kvinnliga gestalter, både asynjor (kvinnliga gudar av hög rang), nornor, hustrur mm, många av dem starka och betydande. Och omhändertagande. Saga är t.ex. mycket betydelsefull därför att hon tillhandahåller mjödet som ansågs stå för sanning. Urd (nornan) håller i livets trådar för alla människor, skär hon av en tråd så dör människan. Sigyn, Lokes maka skyddar hans ögon från ormarnas etter när han ligger bunden. Och så Idun, hon som ser till att krigarna i Valhall håller sig unga.

Loke är en intressant figur. Han är en jätte, skön att skåda. Han lyckas nästla sig in hos asagudarna, till och med ingå fostbrödralag med Oden. Men han är en riktigt otrevlig typ som orsakar mycken skada. Han ser till att Balder, solguden, blir dödad (av sin blinde bror Höder med en mistelpil), han ser till Idun blir bortrövad, så att gudarna åldras, han stjäl Frejas smycke, Brisingamen, som är vackrast i världen etc. Men han blir ju straffad så småningom.

Oden har så många namn, varför? Det måste bero på att han har så många egenskaper, han är ju högsta hönset bland asagudarna innan Ragnarök. Han har offrat sitt ena öga i Mimers brunn för att söka kunskap, hans häst har åtta ben, han har sina korpar som spionerar och hämtar information.

Balder är också ganska omskriven. Han står för skönheten och ljuset, omtyckt av alla utom kanske vissa av gudarna som vill döda honom, vilket visar sig svårt, han kan bara dödas genom att bli skjuten av med en pil gjord av mistelträ. När han sen bränns på sitt skepp följer han hustru Nanna med och han får Odens märkvärdiga armring med sig. Han hamnar i Hel, underjorden, och verkar ha det ganska bra där, och får åter liv när världen återuppstår efter Ragnarök.

En sak som är intressant är att gudarna kan anta andra skepnader. Freja har en falkhamn d.v.s hon kan förvandla sig till en falk, Loke kan förvandla sig till vad som helst, Jätten Tjatse förvandlar sig till en Örn etc. Djuren hjälper också gudarna på olika sätt och verkar ofta vara födda av jättar. Sleipner har åtta ben och kan därför springa fort, Freja har två katter som drar hennes vagn, Särimner låter sig ätas och uppstå igen varje dag. Gere och Freke är ulvhundar som hjälper Oden och Hugin och Munin hans korpar.

Ragnarök är slutet för de ursprungliga asarnas och jättarnas tidsålder. Vad som kommer sen antyds genom att det skapas en ny grön och skön värld där harmoni ska råda. Några få av asagudarna överlever Ragnarök och en ny stam av människor växer fram.

Man lär sig mycket genom att intressera sig för någonting nytt. Jag tror att det hjälper till att hålla sig ung genom att vara nyfiken, jag får fundera på vad jag ska ge mig på härnäst.

Gull Axén