God och Nära vård

Vad avses med God och Nära vård? Artikel av Gabriella Zaunders

God och Nära Vård/Nära Vård är en strategi, ursprunget kommer från SKR, Staten och Region Stockholm en utredning om den framtida vården/omsorgen. I den framgår tydligt att hälso-sjukvård ska ske i hemmet och framförallt av oss äldre. Det sägs uttryckligen i utredningen att den basala sjukhusvården ska flyttas ut från sjukhusen, vårdplatser ska flyttas ut till hemmen och primärvården (PV) ska bli navet. ST läkarna flyttas ut från sjukhusen till PV.I denna vård ska även hemtjänsten ingå, i den sk Hälso och sjukvården i hemmet, tidigare kallad hemsjukvård. Stora förändringar kommer att ske om man fördjupar sig i dessa utredningar/beslut.
 
Hemtjänsten har redan idag en hel del sjukvårdande uppgifter som utförs trots bristande kompetens och allt mer lär det bli pga God och nära vård därför vill man ha sjukvårdsutbildad personal även på denna nivå i hemmet. Men man vill också ha bättre personalkontinuitet därför Omsorg Kontakten med sjukvårdsutb/usk som ska bli en "skyddad" yrkes tile from 2025 inte legitimerad. De Omsorgs Kontakten ska ansvara för är bla Förebyggande arbete exv fall, Läkemedel, Vård vid demenssjukdom, sårvård och vård livets slut samt vara "spindeln i nätet" för alla övriga inbl.  
 
Det är därför min farhåga är att de äldre kommer att få en sämre sjukvård i framtiden med denna organisation. Mycket kommer sannolikt att delegeras till hemtj. personalen med ringa/ingen utbildning och ett språk som vi äldre, inte alla gånger förstår. Detta med språket är inget nytt det har gjorts flera utredningar om det, de senaste åren. Den senaste är den om Omsorgs Kontakten. En annan utredning är den Stockholms Stad samt sou "Stärkt kompetens" har gjort. se nedan.
 
1) Citat Remiss svar Stadsledningskontoret Stockholms stad Tjänsteutlåtande Dnr KS 2019/1319 Sida 1 (12) "sid 3,5-6
Det framkommer i kartläggningen att hantering av läkemedel och fördelning av hälso och sjukvårdsuppgifter från sjuksköterska till omvårdnadspersonal i kommunalt finansierad vård och omsorg för med sig betydande patientsäkerhetsrisker.
1)" Det faktum att undersköterskor i kommunal verksamhet ofta arbetar självständigt gör att brister inom centrala områden såsom språkkunskaper, medicinsk kompetens och bedömningsförmåga leder till större patientsäkerhetsrisker........ slut citat
2) Citat Stärkt kompetens...... SOU 19:20 som tillsattes 2017 klar april 2019 sid 11 -12  " 
2) Utöver dessa kompetensbrister har i princip alla som utredningen träffat påtalat att språkkunskaper hos personalen många gånger är bristfälliga.
 
Reflektioner/spånar, inte rankat, allt är viktigt;
 
Man kan inte lägga allt på Omsorgs Kontakten, när man läser utredningen verkar det bli en tung börda att bära för den personen.
 
Om nu vårdplatser ska flyttas ut från slutenvården bör väl rimligtvis sjukv.personalen följa med ut till "hemmen" och fylla den kompetensbrist som finns, även vissa specialister bör flytta ut till kommunerna och ingå i den sk Goda nära Vården, allt under samma tak i primärvården.
 
Små team som ska sköta ett litet område av omsorgstagaren i Hemtj. förbättrar kontinuiteten låter bra. Min kommentar; Men alla ska ha utbildning, annars går vi tillbaka till LV-tiden (långvårds tiden 1980 tal o tidigare) där vårdades alla äldre med minimal kompetens bland personalen. 1992 kom de sk Ädelreformen.
 
Ta bort mellanchefer om det finns några, låt personalen sköta sin schemaläggning i Hemtjänsten själva. Lägg ut en klumpsumma av den tid som får användas Prova.................projekt.
 
Hemtjänsten föreslås ingå i multi proffs.team. Hur många personer blir det som kommer att springa i mitt hem eller ska de samordnas med Hemtjänsten?
Vilket hissar min varningsflagg!  Kan leda till att allt mer kommer att läggas på Htj som har den sämsta kompetensen i nuläget!!?? inte bra för oss äldre.
Men man spar pengar på det. Syftet med allt detta är att spara pengar på slutenvården. Den utvecklingen har vi sett i SÄBO där personalen har fått/får allt mer träningsuppgifter och även medicinska uppgifter som inte alltid fungerar, så de flesta äldre blir sittande i sina rullstolar med en blöja och risken för felmedicinering är inte ovanlig. Så vill vi inte ha det.
 
Ofta säger företrädare för SÄBO att de inte är en vårdinrättning (ändå är de flesta multisjuka) därav ingen syrgas. 
Hur kommer detta att fungera om vi äldre vårdas i hemmet istället för på sjukhus när det gäller syrgas och annan teknik som kan behövas i vården?  
Hur ska hemmet klassas, som en vårdinrättning? Försäkringsmässigt?
 
Den Sociala gemenskapen; Hur  tänker ni när det gäller ensamma äldre som bor i ordinärt boende, hur ska den sociala gemenskapen fungera?  
Ta måltiderna som ett exempel maten är en del av livet, måltiderna och matlusten är ju ett problem för ensamma äldre leder ofta till fall, undernäring, förvirring och sår osv..... Hur fungerar detta idag? Och hur kommer det att fungera i framtiden?
 
Tandvården är mycket eftersatt hos äldre. Hur tänker ni där?
  
Det jag saknar i denna sammanfattning/utredning är läkarmedverkan, Primärvården nämns, om inte läkarna ska ingå i Hälso och sjukvård i hemmet  (tidigare kommunala hemsjukvården) och i de proff. teamen så kommer det inte att fungera. Kommunen måste ha möjlighet att anställa läkare.
 
SIP är en annan fråga, som är planeringen av hemgång från sjukhus/geriatriken? Hur fungerar detta? Ytterligare team kommer att ingå i hemmet som Geriatrik Team när du skrivs ut från Geriatriken?
 
Hur kommer samordningen/samverkan att fungera i Danderyd med många olika aktörer inom Htj och PV/medicinska proffs som ska ingå i detta?
I vilken utsträckning kommer kommunen att förespråka digitalisering?
 
Några Reflektioner om min eventuella egen vård i hemmet;
 
Jag vill bli respekterad/bestämma över mitt liv, var jag ska bo och var jag ska vårdas och vem som ska vårda mig så långt detta är möjligt.
Om jag behöver vård ska jag bestämma om jag ska åka till sjukhuset eller få vården hemma. 
Vårdas jag i hemmet ska kompetens både medicinsk och för omsorg finnas för uppgiften samt Svenska språket.  
"Omsorgs/VårdPlanen" upprättas tillsammans med mig i god anda
Social gemenskap vill jag ha vid måltiderna, inga matlådor, god och näringsrik helst hemlagad mat.
Möjlighet till träning av proffs. Dagliga promenader
 
Jag tycker utvecklingen är oroande för oss äldre, detta är bara början.
 
Gabriella Zaunders