Flyktingmottagningen mars 2022

En rapport från Danderyds flyktingmottagande för Ukrainare. Maria Avellán berättar

Danderyd kunde ställa iordning 100 sängplatser för ett tillfälligt boende för de Ukrainska flyktingarna. Lokalen som togs till anspråk blev Norrängsgårdens gymnastiksal .Detta skedde mycket snabbt. Det var då FRG (Frivillig Resurs Grupp) kallades in.
Jag var en av dom.
Helgen 12-13 mars började iordningställandet av boendet som blev Norrängsgårdens gymnastiksal. Röda Korset gick ut med förfrågningar till allmänheten om att skänka saker. Sängar, barnvagnar, barnsängar, leksaker, kläder, sängkläder, ja allt man behöver om man inte hunnit få med sig något. Snart var det kö utanför Norrängsgården med människor som ville skänka det som efterfrågades!
Kommunens civilsamhällssamordnare, Linnea Sveide, gjorde ett fantastiskt arbete med att sammanföra alla volontärer och andra frivilliga som ville skänka saker. Hon var hela tiden spindeln i nätet.
Bara under denna helg kom det in över 100 sängar av olika kvalitéer.
En möbelfirma i Djursholm skänkte 3 splitter nya sängar samt en hel soffgrupp.
En hel del resårsängar typ gästsäng fick vi in och de kunde senare användas för barn.  Kanske inte så roligt att sova i en sådan säng flera nätter i rad.
Folk handlade nya lakan, nya underkläder och det kom in hur mycket hygienartiklar som helst!
Det var fantastiskt att se hur Danderydsborna ställde upp, vilket man även gjorde 2015 då Syrier och Afghaner kom. Då hade vi ett boende på den nedlagda förskolan Pärlan i Djursholm.
Boendet skulle stå klart att användas från 14 mars. Elisabeth Kihl anställdes som platschef vilket hon även varit på Pärlan 2015.
Det dröjde ytterligare en vecka innan Migrationsverket ringde och sa att nu skickar vi en buss med 58 personer. De kom mitt i natten med buss från Karlskrona dit färjan från Polen anlöpt.
Som volontär blev mitt uppdrag att finnas till hands. Försöka fråga om de ville något, behövde något osv. Jag fick lära mig att använda Google översättsapp och det fungerade hyfsat. Kunde inte bli några längre konversationer på det viset men en viss kontakt fick vi ändå med varandra.
Vi var 2 från FRG som jobbade 8 timmars pass. 8-16 eller 16-24 eller nattpass 24-8. Vi hämtade frukosten åt dom som levererades från Eleverket intill. Vi gick med dom till Vasaskolan där dom fick lunch och middag serverad. En ganska lång promenad för de äldre som hade svårt att gå, men det gick bra!
90% av de som kom var kvinnor. Många barn, det yngsta som jag såg var bara 4 månader och de äldsta tonåringar. Många har 3 barn. Det är tydligen normen i Ukraina att ha 3 barn och ha en mamma och en pappa. Några äldre främst äldre kvinnor som följt med sina döttrar och barnbarn. Några äldre män över 65 och även några yngre som kunnat följa med antingen för att de var familjeförsörjare för fler än 3 barn eller hade någon skavank som gjort att de inte godtagits av armén.
Det som förvånade mig var att det även kom husdjur! Under den tid som jag var där fanns 2 små hundar och 4 katter. Tydligen väller det in husdjur från Ukraina. I Nynäshamn finns volontär veterinärer och djursjukvårdare på plats. Dit anländer också färjor från Polen.  De har eller snarare ska ha kollats av veterinär i Polen och ha med sig intyg därifrån att de främst är rabiesvaccinerade då rabies är vanligt förekommande i Ukraina.
Katter i Ukraina har man inomhus. Man släpper inte ut dom som vi gör. Det finns förstås undantag. Har man en bondgård har man lagårdskatt förstås. Alla som kom nu var från Kiev eller områden intill. Några kom från andra större städer i östra Ukraina. Ingen kom från landsbygden.
På Norrängsgården fick katterna sitta inne i sina burar hela tiden.  Jag tyckte så synd om dem, men de klagade inte. De hade kattlåda bredvid sängen där matte sov.
Hundarna däremot kunde springa lite fritt när de kände sig trygga. Det gick förvånansvärt bra.
Efter ca 10 dagar fick de första 28 ett nytt boende i Flen där de skulle få möjlighet till bättre boende. Jag vet inte exakt vad det blev men ev. hotell där de familjevis kunde få ett hotellrum med egen toalett.
Mycket är ännu oklart från Migrationsverket.  Idag gäller 1 års uppehållstillstånd och arbetstillstånd.
Det flyttade även ut familjer som på något vis ordnat med eget boende och arbete. Många är driftiga och löser sin situation mycket bra.
När det flyttade ut personer blev det vår uppgift att bädda rent till nya gäster. Plötsligt stod jag där med uppgiften att bädda 28 sängar! Först tänkte jag hur ska jag orka det som gammal pensionär? Men det var enkelt. Jag mobiliserade några damer som blev jätteglada att få hjälpa till. Så mycket enklare att bädda en säng om man är två! Överhuvudtaget hade de en mycket positiv attityd att vilja hjälpa till och inte vilja ligga till last. Det är också ett sätt att skingra dystra tankar.
Jag beundrar verkligen dessa Ukrainare som tvingats fly sitt land och se så många dödas och hus som bombats och klara av en ofta lång bussresa med några uppehåll i Polen. En del hade varit på ett stort uppsamlingsläger utanför Warszawa några nätter. Där fanns 4.000 sängplatser i en mässhall.
Trots allt umbärande behåller de lugnet och humöret. Inget bråk, värdigt uppträdande och barnen är också väluppfostrade och leker tillsammans trots att de inte känner varandra. Inte ens dom bråkar med varandra. Tonåringarna hittar varandra och spelar kort på kvällarna, tar lite promenader och inget stök alls.
Flera är också aktiva på dagarna och åker in till Stockholm, går på museum eller bara promenerar omkring. Det är ju människor som är delvis resvana och har sett flera delar av Europa förut.
På det sättet skiljer de sig mycket från flyktinggruppen från Mellanöstern som levt i ett annat århundrade, men helt andra vanor.
Jag är stolt FRG volontär som fått vara med om denna insats och som berikat mig och min syn på mina medmänniskor.
Nu är mitt uppdrag slut. Kommunen har kunnat anställa ukrainsk talande personal som hjälper till. En vårdcentral har ställt upp med en psykolog 1 timme i veckan på gruppsamtal för dem som vill delta.
Jag gick med i FRG då jag blev pensionär 2015 och har haft några andra uppdrag. Det har gett mig nya erfarenheter och nya vänner.
Är du intresserad av FRG så ta gärna kontakt via www.danderyd@civil2.se  Vi kommer att ha en utbildning till hösten. Du får lära dig lite om krishantering, krisberedskap och första hjälpen. Kursen innehåller 36 timmar förlagda på lite olika dagar.


Maria Avellán