Geriatriken Danderyd

Vi hade besök av chefen för geriatriken vid Danderyds sjukhus.

Den 22 mars besöktes Idun av Rakel Beckserius, verksamhetschef för Geriatriken på Danderyds sjukhus, Danderydsgeriatriken.  Inför valet 2018 var den hotad och skulle flytta till Sollentuna, som då höll på att byggas ut. Efter protester från bl.a. Idun beslöts det 2018 att Danderydsgeriatriken skall vara kvar på Danderyds sjukhus (2012:2018).
Idag finns det 60 geriatriska vårdplatser dygnet runt. Inläggning sker via remiss från husläkarmottagning, ambulans, närakut, akutmottagningar och vårdavdelningar på andra kliniker. Medelvårdtiden i januari 2022 var 6,93 dygn jämfört med regionalt snitt 6,89, och har sjunkit. Meningen enligt Hälso- och sjukvårdslagen är att alla skall ha rätt till likvärdig vård oberoende av var man bor. Enligt lagens 2 § skall de som har de största behoven ges företräde till vården.
Geriatrisk sjukvård syftar till att minimera de begränsningar i aktivitetsförmåga som uppkommer till följd av sjukdom och åldrande. Fokus ligger på patientens hela situation: den medicinska, funktionella, psykologiska och sociala och bygger på ett teambaserat förhållningssätt. Specifika åldersgränser finns inte utan man utgår ifrån biologisk ålder.
Specialiteten geriatrik bygger på en femårig ST-läkarutbildning. Vid sidan om geriatrisk dygnetruntvård, som finns på alla kliniker finns det också minnesmottagning på de flesta kliniker och extra uppdrag, bl.a. specialistmottagning för komplicerad benskörhet, på att fåtal kliniker.
Valet av geriatrisk klinik bygger i första hand på patientens eget val och brukar ofta väljas av närheten till det egna boendet. I Region Stockholm finns 15  geriatriska kliniker, varav 7 privatägda, 5 regionägda, 2 stiftelseägda och 1 region + kommunägd (Norrtälje tiohundra). Beställarenhet för alla är Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Det kan vara en fördel att verka i närheten av ett akutsjukhus, men ur ett patientsäkerhetsperspektiv anses inte närheten till ett akutsjukhus vara viktig för de allra flesta patienter. Dock kan närheten till sjukhus vara fördelaktig vid t.ex. dialysbehandling.
Att befolkningen blir äldre behöver inte betyda att det behövs fler vårdplatser på geriatriken. De flesta bor i eget boende, mången gång med stora vård- och omsorgsinsatser. Endast en liten del av befolkningen bor i ett vård- och omsorgsboende. På en geriatrisk vårdavdelning vårdas patienter som har ett försämrat hälsotillstånd men inte behov av akutsjukhusets resurser och är i behov av rehabilitering eller fortsatt behov av vård efter vård vid akutsjukhus.  Kostnaden för en vårdplats på en geriatrisk avdelning är något lägre än för en akutvårdplats. Utgångspunkten för vårdbehovet är biologisk ålder, ingen åldersgräns finns. Vårdtiderna är i genomsnitt ca en vecka.
Inför utskrivning kontaktas i första hand respektive vårdcentral och kommunen och detta inom 24 timmar sedan patienten skrivits in på den geriatriska avdelningen.  Sollentunageriatriken har fått ett pilotuppdrag som ger möjlighet att i komplicerade fall när så krävs aktivera ett utskrivningsteam med möjlighet till hembesök.
Sollentunageriatriken drivs av Capio och Danderydsgeriatriken av Danderyds sjukhus AB.
Både i slutenvård och öppenvård är det många patienter som kräver en mix av läkarkompetens, omvårdnadskompetens (sjuksköterska, undersköterska, vårdbiträde) och rehabkompetens (sjukgymnast, arbetsterapeut, ibland även logoped, dietist, kurator). Utmaningen utanför sjukhus består i att det ofta blir flera aktörer som behöver samverka väl (husläkare/distriktssköterska – omsorgspersonal i hemtjänst – rehabprofessioner inom primärvårdsrehab) och att olika patienter kan behöva antingen många, eller bara några få av dessa kompetenser. Exakt vad varje enskild patient behöver kan naturligtvis variera stort. Samordnad individuell planering (SIP) är ett viktigt redskap för att säkra att regionens och kommunens insatser täcker aktuella behov utan att överlappa varandra. Det är endast den fasta kontakten i öppenvården, på husläkarmottagningen, som har behörighet att kalla till SIP och grundprincipen är att det skall vara ett uppföljande möte i hemmet för att se till att inget faller mellan stolarna.
Vid den efterföljande diskussionen togs många frågor upp såsom ensamhet, palliativ vård, brist på personal, etisk stress hos personalen på grund av strama besparingar och hur det påverkar patienten. Frågor, som är väl värda att fundera över. Vi återkommer i frågan och tackar Rakel Beckserius för ett intressant och professionellt väl underbyggt föredrag.
Vid pennan
Anita Enflo