Laxön sept 2021

En trevlig utflykt till Älvkarleby

Resa till Älvkaleby och laxön, 19 sept -21
 
Vi var 21 personer på denna resa och besökte först Laxön som ligger i dalälven.
Det började med fika Cafe´ Furiren och möte med våran guide Anna Nyberg.
Soldatliv
Slutet av 1880 talet kom Svea Ingenjörregemente Ing 1 för att på somrarna träna på broslagning och gjorde så i c:a 100 år. I samband med det uppförde regementet de byggnader som nu bidrar till öns karaktär.
Anna gav oss en livlig inblick i hur livet var på laxön med soldater, bybor, flickor och den dansbana som fanns på platsen.
Vattenkraftverk
I början av 1900-talet byggdes ett av Sveriges första stora vattenkraftverk. Ursprungligen en installerad kapacitet på 70 MW men har moderniserats och ligger nu på 125 MW. Dammluckorna öppnas och vattnet forsar fritt under ”Fallens Dag”.
Karl XIII:s bro
Den första bron blev klar 1797 men den bröts sönder av vårfloden sju år senare. En ny stod klar år 1816. En träbro som renoverades 1956 med betong och järnbalkar men kläddes med den ursprungliga vackra arkitekturen i empirestil.
Laxfisket och avelsuppfödning
Fisket är gammalt det finns dokument som är 1000 år gamla. Den största lax som har fångats vägde nästan 28 kg och är rekord i Sverige. Under sommaren fångar man laxar via en laxtrappa som används till laxodling. Inga laxar släpps vidare uppströms. Efter två års uppfödning släpps laxarna ut. Vi såg laxar hoppa i den fors som släpper ut vatten året runt. Uppskattar att en lax hoppade var 5 femte sekund. Enligt en erfaren laxfiskare som vi mötte är laxfisket det bästa i världen.
 
Efter Lunch på Restaurang Kungsådran lämnade vi våran Anna och åkte till Glasblåsarna Rundlöf och Melhus.
Tråkigt nog var en ugn trasig men vi fick se när man gjorde små änglar med vita vingar. Mycket vackra saker fanns att beskåda i butiken och många inköp gjordes. Ett mycket populärt besök. Mina favoriter var nog de trevliga tomtarna.
 
Sista stopp var Tobo Bruksmuseum.
Här fick vi en uppskattad genomgång av Rose-Marie Nejdling. Museet fanns i Tobo:s Gamla Folkets Hus och där visades Tobos industrihistoria från 1600-talet fram till sent 1900-tal.
Tobo bruk var vid slutet av 1600-talet ett av Upplands mer betydande genom en omfattande tackjärnstillverkning. Sin storhetstid hade bruket under 1800-talet då man stod för hela tackjärnsbehovet i Lövstas fideikommiss. Cykelfabriken Monark etablerade sig i Tobo 1937 men det blev ingen tillverkning av cyklar utan under årens lopp en omfattande tillverkning av skidor, radio- och TV-apparater.
Vi fick en muntlig genomgång och se mängder av produkter från järnbrukstiden, mönsterjordbruket och Monarkepoken.
Efter en snabb fika med hembakad kaka åkte en grupp nöjda resenärer, som upplevt en dag med mycket information och upplevelser, tillbaka till Danderyd.
 
Per Eriksson