HSF januari 2022

Sammanfattning av HSF Pensinärsråd mötet i januari 2022. SPF PRO och SKPF

Frågor som ställdes och besvarades av Anders Ahlsson, Hälso-sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
 
Hur ser behovet av nya platser på akutsjukhusen ut med den växande befolkningen och att det redan är regelmässig överbeläggning? Ett problem är att man inte hittar några vårdplatser då avdelningarna är fullbelagda. Svaret kan inte bara vara nära vård, här finns också en gräns för vad anhöriga orkar och har kompetens för. Det känns fortfarande oroande om det inte finns planer på utbyggnad av akutsjukhusen framöver, anser pensionärsrådet. Fattas det specialistpersonal? När man tittar på utvecklingen är den föränderlig, men  finns det andra sjukdomsområden där man ser utmaningar med slutenvårds- eller dagvårdsplatser?  Hur ser Anders på geriatrikplatserna, specialister och multi-team?
  
Anders Ahlsson Hälso-sjukvårdsdir. påpekar att frågan gäller akutsjukhusen, ASIH i hemmen har utökats och det blir mer sjukvård i hemmet även framöver. Det som är svårt att beräkna är just nya behandlingsformer, exempelvis hjärtinfarktvård som förändrats väldigt mycket de senaste 20 åren. Finns det fler sådana samspelande tendenser kommer en utbyggnad av akutsjukhusens slutenvård att vara en begränsad åtgärd.
 
Anders Ahlsson berättar vidare att vi just nu inte har brist på fysiska platser men på bemannade platser. Fokus ligger nu på bemanning. Sedan är det viktigt att veta att när vi tittar i hela systemet har vi hela tiden mellan 120- 240 platser lediga inom slutenvården. Däremot kan det vara väldigt belastat på enskild mottagning eller avdelning. Nummer 1 för regionen är att vi behöver ca. 100 ytterligare slutenvårdsplatser för tillfälliga belastningar. Det gäller då bemanning, platserna finns fysiskt. Det finns i dagsläget inga beslut på nya sjukhus eller platser.  Anders Ahlsson menar att regionen behöver se över platserna, sedan är det vårdgivarna som kvitterar vad de kan leverera. Här kommer kompetensförsörjningen in. Vård, utbildning och forskning är ett brett ansvar som ligger på alla. En liten mottagning kan dock inte jämföras med exempelvis Karolinska, men det är ett gemensamt uppdrag. Sjukhusen jobbar mycket med att locka och behålla kompetens.
 
Anders Ahlsson ser att området multisjuka äldre tveklöst är den stora utmaningen. Så fort det blir ett begränsat uppdrag är sjukvården ganska bra överlag på att ordna processer och vårdprogram etc., men är man äldre och har många sjukdomar samtidigt är det en fråga om hur mycket insatser patienten vill ha. Detta är den svåraste gruppen att få ett vettigt omhändertagande av. Häri ligger närsjukvården, husläkarmottagningarnas breda ansvar SÄBO/ASIH och hur det ska se ut framåt.
 
Anders Ahlsson berättar att det finns ca 1000 geriatrikplatser i regionen. Vid diskussion med geriatriker finns hos dem ganska olika uppfattningar. Vissa menar att man inte behöver bygga ut platser, det kan behövas akutgeriatrik men sedan behöver man bygga ut mottagningar och ASIH. En del menar att många äldre gärna tar emot sjukvård i hemmet snarare än att ligga inne på sjukhus.
 
Enligt pensionärsrådet är det enda sättet att lösa problemen med multisjuka är att ha en patientansvarig läkare och att husläkarmottagningarna tar ett större ansvar tillsammans med patienten för att göra det som är bäst för den enskilde. 
 
Gabriella Zaunders