Med buss till Österlen

Tidig morgon den 20 augusti samlades 40 deltagare för en Skåneresa med MK buss. Det var en regnig morgon men när vi kom ner i Småland upphörde regnet. Sedan var solen med oss under resten av resan.

Efter en kaffepaus i Klevshult utmed E4-an anlände vi till Åhus vid 12-tiden och åt en god lunch på anrika Åhus Gästgivaregård, som etablerades redan 1737.

Sedan besöktes Äpplets Hus i Kivik med en guidad tur i visningsträdgården med mycket information om företaget och om äpplen. Resan fortsatte därefter till Simrishamn och Hotell Svea för incheckning och middag.

Från hotellet hade man en fin utsikt mot havet i kvällssolen.

Nästa dag var det rundtur på Österlen med en väldigt duktig lokalguide. Först gick färden via mindre vägar till Glimmingehus.

Innan rundvandringen i borgen berättade guiden om Glimmingehus, dess tillkomst i början på 1500-talet och användning genom åren, bl. a. som spannmålsmagasin på 1700-talet, men nu är det tomt.

I källaren låg köksregionerna och sedan var det stora salar på de olika våningsplanen, som man kom till via ojämna stentrappor.

Efter Glimmingehus gick färden vidare mot Kåseberga för lunch. På vägen dit passerades Backåkra, Dag Hammarskjölds gård, som vi fick se utifrån. (Öppet bara på helger)

Efter lunchen på Kåseberga Café och Bistro promenerade de flesta upp till Ale stenar, en fornlämning av typen skeppssättning som ligger på kullarna ovanför Kåseberga.

På vandringen tillbaka hade man en fin utsikt över Kåseberga hamn.

Avslutningvis gjordes ett besök i Ystad där vår guide berättade om den gamla staden och om olika miljöer som varit med i filmerna om poliskommissarien Kurt Wallander.

På hemresan nästa dag besöktes IKEA-museet i Älmhult där vi fick en mycket och intressant information om Ingvar Kamprad och hans gärning och visioner, om IKEA och om utmaningar och framgångar för företaget genom åren.

När vi närmade oss hemorten igen passade Berit Samuelsson från resekommittén på att tacka chauffören Conny för en fin körning och medresenärerna för trevlig samvaro och för att man deltar när SPF ordnar resor. Elsa Hovmark Svensson tackade därefter resekommittén för ett mycket bra arrangemang och chauffören och resekommittén fick välförtjänta applåder.

Text och bilder: Leif Bertilsson