Kommunpolisen på besök

Per-Olof Johansson kunde hälsa 50-talet medlemmar välkomna till träffen i GoIF-stugan. Han hälsade vår kommunpolis i Skara, Elisabeth Oliv, särskilt välkommen. Hon skulle informera om brott mot äldre och hur man bäst skyddar sig mot dessa brott.

Hon inledde med att presentera polisorganisationen inom vårt område. Vi tillhör lokalpolisområde Västra Skaraborg som omfattar Essunga, Grästorp, Götene, Skara och Lidköpings kommuner med ledningen i Lidköping.

Hon berättade vidare om en kommunpolis arbetsuppgifter. Efter detta visade hon statistik över brott som drabbar äldre personer, +65 år.

Flera tillgrepp i form av stölder, inte minst i hemmamiljö är ganska vanligt. Hon poängterade att om det är någon okänd som knackar på och uppger sig ha någon form av ärende, var inte så snäll som vi gärna är och släpp in vederbörande utan stäng istället dörren! Man ska också ha uppsikt över sin handväska, plånbok, mobiltelefon mm. när man vistas i folksamlingar och andra trånga miljöer.

Något som ökat markant på senare år är bedrägerier i olika former.

Här får vi rådet att inte trycka på länkar när man får e-post eller sms från okända. Ta bort meddelandena istället.

Vidare ska man aldrig öppna bank-id när någon ringer och vill att man ska legitimera sig för någon åtgärd som vederbörande påstår är angeläget att göra. Ring av i örat!

Ett exempel på hur ett sådant samtal kan gå till kan ni höra i länken "Bedrägeriförsök" längst ner på sidan. Vidare finns polisens rekommendationer på en bild härunder också.

Per-Olof Johansson tackade Elisabeth för en intressant och bra genomgång och överlämnade en lokalproducerad burk med honung följt av åhörarnas applåder.

Därefter serverades pizza-slice och dricka från Ardala Pizzeria följt av kaffe och kaka.

Avslutningsvis tackade Elsa Hovmark Svensson kommittén, som  här ses som koncentrerade åhörare vid polisens genomgång, för ett fint arrangemang.

Länk till: Bedrägeriförsök

Text o bilder: Leif B