Hyttsill och julmarknad

Den 12:e - 13:e november arrangerades en bussresa till Kosta och Huseby med 50 deltagare.

Efter ett kort stopp i Vrigstad för förmiddagskaffe stannade vi till i Växjö för att bese domkyrkan med sin helvita interiör

Ovan ses altarskåpet i domkyrkan, designat av Bertil Vallien, den kände glaskonstnären från Kosta.

Vid lunchtid anlände vi till Kosta. Här gavs möjligheter att handla i Kosta Outlett med många olika butiker samt i affärerna med glas från Kosta-Boda-Orrefors och Ittala.

Senare på eftermiddagen öppnade julmarknaden i Kosta med många olika försäljningsstånd. Hela området var prytt med mängder av granar med ljusslingor i och dekorerade på olika sätt.

En tomte fanns det också, långt inne i en labyrint av granar. Här poserar han tillsammans med Liv Sundland och Anita Samuelsson.

På kvällen serverades "Julhyttsill", en mycket gammal tradition bland anställda i glashyttorna och som på senare år också omvandlats till en turistattraktion.

Under måltiden var det underhållning av två glada spelmän från bygden. Här ovan ses trubaduren till höger, förstärkt med våra sångare, Sven-Erik Pettersson och Svante Andersson. De sjöng gemensamt "Stad i ljus" till åhörarnas stora förtjusning.

Under måltiden gavs information om glasblåsningen och vi fick se en skicklig glasblåsare i aktion. Två av gästerna passade också på att prova glasblåsning och fick fram ett par fina glober.

Övernattning var det sedan i Kosta Lodge, som här ses med många ljusdekorationer.

Nästa morgon fick vi en guidad tur i Glashyttan där man dagligen gör konstglas samt i Kosta Art Gallery med mycket fint att se. Många av våra kända glaskonstnärer var representerade.

Sedan bar det i väg till Huseby och den traditionella julmarknaden där, som sägs vara Nordens största. 

Ovan ses en av de gamla byggnaderna på Huseby.

Det var många försäljare både utomhus och inomhus och det fanns stort utbud av hantverk, matvaror och mycket annat.

Fram på eftermiddagen påbörjades resan hemåt igen, efter ett par innehållsrika och trevliga dagar. Per-Olof Johansson från resekommitten tackade chauffören Conny för en utmärkt körning och resenärerna för att de ställer upp när det anordnas något. Elsa Hovmark Svensson tackade därefter resekommittén, som återigen lyckats med ett trevligt arrangemang. Chauffören tackade slutligen resenärerna och sa att han tyckte det var trevligt att köra oss. 

Text och bilder: Leif Bertilsson