Mot högre höjder

Den 12 januari anordnades en träff i GoIF-stugan med julgröt och underhållning. Jan-Eric Wennerbert kunde hälsa 60-talet deltagare välkomna. Sedan åts den traditionella julgröten under trivsam samvaro.

Programpunkten för dagen var "Mot högre höjder". Kenneth Lövgren som har bergsklättring som hobby berättade om en händelserik resa till Alaska och bestigning av det 6 190 meter höga berget Denali.

Han berättade att förberedelserna för en sådan här utmaning börjar ett helt år i förväg. Det är fysiskt träning de flesta dagar i veckan, man övar styrka och uthållighet men även mental träning. I maj 2018 bar det iväg.

Det här var målet.

Efter flygresa till Anchorage inhandlades snöskyfflar och mat för en månad. Pasta, musli, korv, bacon och choklad och detta skulle räcka i 28 dagar. Med utrustning såsom tält, kläder, mat  och annat  blev det  en packning på 140 kg för två personer, 35 kilo i pulka och 35 kilo på ryggen för var och en.

Vandringen började till Denali basecamp 1 och fortsatte mot C3 där de grävde ner en del av sin utrustning 1,5 meter i snön och satte en flagga överst. Dagarna därpå fortsatte vandringen till C4 och C5, sista biten med en lutning på 50⁰. Till slut, den 9/6 2018 kl. 18.13, så nådde de toppen av Denali där de bara stannade i 10 minuter på grund av hårt väder, blåsigt och kallt.

Sedan skulle de ner igen och om det var  jobbigt att gå uppför så var det ännu värre att gå nerför. Man överraskades dessutom av dåligt väder, blåst och snöstorm. Man tvingades stanna 4 dygn i tält där de måste bygga murar av snöblock för att tältet inte skulle blåsa sönder. Men till slut så kom de tillbaka ner igen och avslutade med ett rejält mål mat och vila. Han berättar vidare att nästa mål är en tur till Himalaya.

Kennet avtackas med en blombukett och välförtjänta applåder.

Sedan serverades kaffe och kaka och så var det dragning på lotterierna. Därefter tackade Elsa Hovmark Svensson kommittén för ett trevligt arrangemang.

Text o bilder: Leif Bertilsson