Om bedrägeriförsök

Sparbanken Skaraborg hade bjudit in till en träff för information den 27 september i bankens lokaler i Skara.  Ämnet var "Bedrägerier och hur man undviker att bli lurad". Det var ett 30-tal deltagare från SPF Ardala samt några ytterligare från SPF Vallebygden.

Kenneth Lövgren från banken hälsade välkommen och höll i genomgången tillsammans med två kollegor som arbetar i Kundservice och i Telefonbanken.

Först tog man upp telefonbedrägerier där man kan bli uppringd av någon som säger sig komma från banken, någon myndighet eller annan och som berättar att något bedrägligt har skett och att det är bråttom att få stopp på detta. Samtalet mynnar ut i att att du ska legitimera dig med Bank-ID eller dosa. Om du skulle göra detta kan uppringaren få tillgång till bankuppgifterna och föra över pengar från konton och en del annat. Budskapet är att banken aldrig ringer upp en kund och begär inloggning. Om någon över huvud taget tar kontakt och  önskar att man ska logga in, var oartig och avsluta samtalet direkt!

Ibland får man sms eller e-post med någon bilaga/länk som man kan klicka på/öppna. Är inte avsändaren någon som man känner eller har kontakt med, öppna aldrig bifogade länkar. Detta kan vara bedrägeriförsök i någon form. Ta bort meddelandet!

Vi fick också höra ett par autentiska filmuppspelningar om bedrägeriförsök per telefon. Här blev man väldigt klar över hur uppringaren var artig och inställsam, la fram sitt budskap och anpassade sig till de svar han fick. Han försökte på olika sätt för att få den han ringt upp att legitimera sig via dosa eller Bank-ID. Här var den uppringde på sin vakt och det slutade väl men om han gjort legitimeringen hade det säkert slutat med någon form av bedrägeri.

Man tog också upp "Investeringsbedrägeri", "Romansbedrägeri" och "Identitetsbedrägeri" och berörde hur bedragarna går tillväga och hur man kan bli lurad.

Ett viktigt råd som vi fick var också att man skall ringa banken om man blivit lurad eller är orolig för att så skett. Då får man hjälp att spärra konton eller kort och råd hur man ska bete sig. Man ska alltid polisanmäla om man blivit bedragen / lurad.

Vi fick också information att det på bankens hemsida beskrivs hur bedrägerier kan gå till och hur man kan skydda sig. En länk till den sidan följer här: Om bedrägerier

Det var en nyttig och bra information och sammankomsten avslutades med applåder till de medverkande.

Text o foton: Leif Bertilsson