Med buss och båt till Alaska

I slutet av maj företogs en resa till Alaska, ja inte till det i Amerika utan till Alaska utanför Strömstad. En full buss med 55 resenärer lämnade Ardala tidigt på morgonen. Utanför Tanum gjordes ett stopp för morgonkaffe och sedan gick färden vidare till Strömstad där båten M/S KosterSkär väntade.

Båtfärden gick sedan till Nord-Långö där Hilma Svedals idyll Alaska ligger. Skepparen underhöll med skrönor och berättelser under färden ut.

I parken tog Helena Selin emot och berättade om Hilmas liv som äventyrare och guldgrävare i Alaska.

Hilma flyttade i slutet av 1920-talet, då hon var i 60-årsåldern, tillbaka till Bohuslän igen där hon hade en arvslott att förvalta. Lotten bestod av ren vildmark som hon sedan bearbetade och byggde upp idyllen Alaska i. Det var blommor, stenarbeten och hus mm.

Efter introduktionen fick deltagarna vandra fritt i parken och upptäcka och beundra vad hon åstadkommit. Ovan ses lusthuset.

Golden Gate-bron gjorde hon och den stod färdig två år före den Golden Gate-bro hon hört talas om och som ligger i San Fransisco.

En fin liten rastplats.

Sedan serverades en god lunch på altanen där tidigare ett värdshus legat men som brann ner på 1960-talet.

Härefter gick resan vidare till Världsarvet "Hällristningarna i Tanum". Här inleddes med ett besök i museet innan det gavs möjlighet till en guidad rundvandring. Eftersom ressällskapet var stort delades man upp i två grupper.

Guiderna gav sedan en inblick i hur landskapet sett ut och när och hur de olika ristningarna gjorts. De flesta kom till under bronsåldern men en del säkert under järnåldern.

De berättade sedan, framför stora hällen i Vitlycke, om ristningarna och vad de kunde föreställa/ betyda.

Efter visningen var det sedan dags för hemresa. Elsa Hovmark Svensson tackade resekommittén och chauffören för ett trevligt arrangemang, något kyligt kanske men vädret råder man inte över.

Text o bilder: Leif B