40-årsjubileum

Festligt i Vita skolan, Synnerby

Den 13 oktober firade SPF Seniorerna Ardala 40 år. När gästerna anlände till festlokalen bjöds cider och tunnbrödssnittar. Ordföranden Elsa Hovmark Svensson kunde sedan hälsa över 90 deltagare välkomna. Hon vände sig särskilt till våra gäster från grannföreningarna i Skara och Vallebygden, till våra "mesta medlemmar", Eivor Lundgren som varit medlem i 28 år, Inez Svensson i 27 år, Stig Carlsson i 19 år och Merith Emilsson i 17 år samt till fyra nya medlemmar som var med för första gången.

    

Efter välkomsthälsningen föredrog Carl-Olof Carlsson en historik, som han sammanställt sedan han gått igenom verksamhetsberättelser och protokoll, pratat med medlemmar som varit med länge osv.

                                  

Han konstaterade att föreningen är tillbaka där den en gång startade. Det första mötet ägde nämligen rum i Synnerbygården den 26 juni 1976 med c:a 90 personer närvarande. Till ordförande för Ardala pensionärsförening, som den då hette, valdes Wentzel Wedberg och han satt på den posten i hela 14 år. Redan första året kom man upp i 151 medlemmar.
Efter genomgång av diverse förtroendeuppdrag mm berättade han om mötesverksamheten genom åren. Den har varit traditionell men i början av 2000-talet fick föreningen möjlighet att vara i Ardala GoIF:s klubbstuga och då startade man med s.k. torsdagsträffar där man kunde spela bingo, spela boule eller ta en promenad och sedan dricka kaffe.
Han konstaterade också att föreningen varit mycket flitig när det gäller resor. Det har sammanlagt gjorts 112 resor av olika omfattning, endags eller flera dagars, genom åren. Det är 2,8 resor per år. Tidigt hade man också studiecirklar om resmålen men på senare år har studieverksamheten bara omfattat datorhantering.
Han berörde sedan bouleverksamheten, som startats 1997 då en boulekommitté valdes. Man spelade på en grusplan i anslutning till idrottsplatsen. I maj 2010 invigdes den nya boulebanan med 6 planer. Den hade tillkommit genom mycket ideellt arbete, ekonomiskt stöd från Sparbanksstiftelsen Skaraborg, Skara kommun och Ardala GoIF. I år har man dessutom färdigställt ett bouleförråd, också med ideellt arbete, ekonomiskt stöd från Sparbanksstiftelsen Skaraborg och från boulespelarna själva.
Slutligen nämnde han It-tekniken där föreningen startade sin hemsida 2009 med undertecknad som ansvarig. Innehållet har succesivt utvecklats och den speglar mycket av föreningens verksamheter. Medlemmarna är också bra på datahantering, hela 145 av 192 medlemmar kan föreningen nå via e-post. Många medlemmar, över 70 st, är också engagerade som funktionärer med ett eller flera uppdrag.
Carl-Olof tackades av undertecknad och fick välförtjänta applåder. För den som är intresserad så finns historiken i skriven form på länk i slutet av referatet.

      

Sedan smakade det gott med en bit mat.

                               

SPF Seniorerna Skara uppvaktade genom P-O Dammberg. Han representerade också Skaraborgsdistriktet. SPF Seniorerna Vallebygden uppvaktade genom Tore Bergman.
Efter maten vidtog en stunds skön underhållning.

    

Det var Kenneth Holmström som berättade, skojade, sjöng och trakterade flera olika instrument till åhörarnas stora förtjusning.

  

Jubileumsfesten avslutades med kaffe och tårtbuffé - hembakade tårtor av arrangörskommittén med flera.

Ordföranden Elsa Hovmark Svensson tackade slutligen för uppvaktningarna och kommittén m.fl. som ordnat arrangemanget samt deltagarna för att de varit med vid jubileumsfirandet.

Historik


Text o bilder: Leif Bertilsson

Sidan senast uppdaterad 2016-10-21
© 2014 SPF - info@spf.se