Med buss och båt till Finland

I början av augusti gjordes en sexdagarsresa till Finland med 36 deltagare. MK:s Buss hade planerat resan tillsammans med föreningens resekommitté. Det var bussresa till Stockholm och sedan båt till Helsingsfors med Viking Line.

Efter en kort rundtur i Helsingfors nästa morgon fortsatte färden till Borgå där en lokalguide visade runt i den gamla träbebyggelsen och vidare Johan Ludvig Runebergs hem.

På torget i gamla Borgå

Nästa stopp var Lappenranta för övernattning men först en båttur på sjön Saimen och Saima kanal. Den förbinder det stora sjösystemet med Finska viken och passerar då genom ryskt territorium, som Finnland arrenderar. Kanalen har åtta slussar och en total fallhöjd på 76 m.

 

Ombord för båtfärd och middag.

Tredje dagen gick resan norrut mot Kuopio. På vägen gjordes stopp för besök på Olofsborgs slott, som ligger i staden Savonlinna. Här gjordes en vandring genom smala gångar, ojämna trappsteg och stora salar.

I Kuopio var den tredje övernattningen och sedan besöktes det 75 meter höga Puijo-tornet med utsikt i alla riktningar över sjölandskapet.

Därefter gjordes en fantastisk båtresa på sjön Kallavesi.

På vägen söderut övernattades i Tavastehus efter en ganska lång bussresa från Kuopio. Nästa dag gick resan vidare till Fiskars, den lilla orten en bit väster om Helsingfors, där det finska storföretaget Fiskars en gång startade. Idag är det bara mindre företag, hantverkare och butiker i den gamla industrimiljön. Fiskars har numera sin verksamhet spridd över många länder. Nedan ses gamla bestick från tidig produktion.

Avslutningsvis gjordes en rundtur i Helsingfors med bussen under ledning av en mycket intressant guide. Under hela resa hade det varit bra väder men i Helsingfors regnade det en  del och det var inte så inbjudande att promenera. Bussresan gick genom stades centrala delar, vidare förbi Bergskyrkan, Sibelius-monumentet, Riksdagshuset och många andra intressanta byggnader. 

På eftermiddagen var det dags för ombordstigning på färjan mot Stockholm.

Under bussresan från Stockholm passade Lena Dahlman på att tacka resekommitté, chaufför och reseledare för ett mycket bra arrangemang och alla resenärer för en trevlig samvaro.

 

Text o bilder: Leif Bertilsson