Polenresa

Polen runt på 7 dagar

I mitten av augusti samlades 29 resenärer för en rundresa i Polen. Färden gick med MK Buss ner till Karlskrona, där man besåg Marinmuseum innan det var dags att gå ombord på färjan Stena Vision.

Efter buffé och övernattning anlände man till Gdynia för vidare färd mot Warszawa. Där togs man emot av en svensktalande lokalguide som med buss och till fots visade mycket av stadens centrala delar. Man besökte Lasienkiparken med den berömda statyn av Frederic Chopin och slottet där Lech Walesa bodde när han var premiärminister.

Gamla stan var helt sönderbombad under andra världskriget men har återuppbyggts i den gamla stilen. Här gjordes en vandring till fots och guiden berättade om återuppförda byggnader, bl. annat slottet som ses på bild härunder. Hon berättade också om den svensk-polske kungen Sigismund, son till Johan den III, och visade på en imponerande staty av honom.

Efter övernattning gick sedan färden vidare till Krakow. Även här tog en svensktalande lokalguide emot och berättade om staden som, till skillnad mot Warszawa, inte bombades under kriget. Det betyder att all byggnation är den ursprungliga, mycket välbevarade och vackra byggnader. Först besågs Wawel Castle och dess gamla slott och andra byggnader. Här fick man också en god vy över floden Wisla som flyter genom staden. En staty av Påven Johannes Paulus II, som härstammade från Krakow, fanns inom området.

                                                   Mariakyrkan på Stora torget

Man gick vidare till fots genom Gamla Sta`n, förbi Jaggelonska Universitetet från 1364, och till Stora torget  (RYNEK GŁÓWNY) ett av Europas största torg, fullt av folk och liv. Gamla sta´n finns med på Unescos världsarvslista.

Nästa dag gick färden till saltgruvan i Wieliczka, också den med på Unescos världsarvslista. Gruvan startades på 1200-talet och är en av världens äldsta gruvor med kontinuerlig drift. Den besöks av över miljonen turister årligen. I gruvan finns 300 km gångar. För att ta sig ner i gruvan fick man gå i ett smalt trappschakt 378 steg och 64 meter ner. Nere möts man av gångar och olika salar där man huggit skulpturer från saltberget. Det fanns också många delar som speglar utvecklingen av gruvdriftens teknik och arbetsförhållanden.

Efter en fri eftermiddag, som de flesta tillbringade på torget i gamla sta´n, åt man en gemensam middag på en restaurang i de judiska kvarteren. Här bjöds även musikunderhållning.

Nästa dag gick färden vidare till Auschwitz, där det gjordes en rundvandring i det gamla koncentrationslägret, som idag är inrättat till museum.

Det var en svensktalande guide som lotsade oss genom lägret och berättade om hemskheterna som ägt rum här. Han beskrev möten han haft med överlevare och ättlingar till sådana, som kommit på besök. I sin beskrivning visade han stor respekt för vad människor fått vara med om i lägret och uppmanade också gruppen att visa vördnad. Visningen på Auschwitz avslutades vid gaskammaren. Det gav rysningar att titta in här. Efter en kort bussfärd fick man också se lägret Birkenau, som till största delen revs i krigets slutskede. Sammantaget miste mer är 1 100 000 människor livet här, de flesta genom gasning.

På resan norrut igen gjordes ett stopp i staden Torun, även den med på Unescos världsarvslista. Den är också Copernicus födelsestad. Han var ju astronom, jurist, läkare mm och den som kom fram till att planeterna kretsar kring solen, inte kring jorden som man först trott. Den engelsktalande lokalguiden berättade om staden, stadsmuren, tyska orden och mycket annat.

Stadsmuren med sitt lutande torn.

Innan resan gick vidare åts en mäktig lunch på Jan Olbracht Old-Town Brewery. Lunchen bestod av fläsklägg, potatis och surkål, allt i stora mängder och som de flesta i ressällskapet kommer att minnas.

Färden gick vidare till Gdynia för båtresa igen och väl hemma i Sverige gjordes ett besök i Trästaden Eksjö för lunch och lite flanering. Chaufför, resledare och resekommitté tackades och nöjda resenärer, fulla av upplevelser, återvände hemåt under eftermiddagen.

 

Text o Bilder: Leif Bertilsson