Med buss till Småland

Endagsresa i maj

En tidig morgon i maj samlades 50 förväntansfulla resenärer för en dagsutflykt med buss. Bengts Resetjänst med Susanne vid ratten körde oss tryggt och säkert. Färden gick via Jönköping mot Nässjö och Vetlanda.

Utanför Vetlanda gjordes ett stopp för förmiddagskaffe. Därefter gick resan vidare mot Glasriket och målet var Boda glasbruk med "Hönsalottas Luffarmuseum".

 

Museet är inrymt i en byggnad intill det numera nedlagda glasbruket.

"Snacke-Per" tog emot vid bussen och hälsade på alla resenärerna. Sedan kom det två musikanter, Alex och Nanna, som tog täten och ledsagade oss in i museet.

Snacke-Per alias Göran Johansson tog sedan över igen och berättade med inlevelse och humor om glastillverkningen, de första glasbruken i Sverige och om Glasrikets uppgång och fall. Idag finns bara tre glasbruk igång med industriell produktion i Småland.

Därefter berättade Alex Axelsson om sin släkting, luffaren Kosta-Lasse  och dennes begåvning och bedrifter.

Medan vi väntade på lunchen bjöds vi mera underhållning av Alex och Nanna, ofta avbrutna av Snacke-Per som drog anekdoter och historier.

Lunchbuffén framdukad. Det är kraftfull mat med stekfläsk, isterband, potatis, kroppkakor mm., en riktig "luffarlunch"

Efter ytterligare berättande av Snacke-Per och Alex om luffarnas liv och leverne bjöds ostkaka med sylt och kaffe. Det gavs tid i flera omgångar för rundvandring i muséet där man kunde beskåda luffarkonst, inte minst många tavlor målade av Herman "HA" Andersson, som själv påstod att han målat 750 000 stycken, sådana som ofta fanns på utedassen förr i tiden. Den fanns också massor av "trådtjack", d.v.s. föremål av ståltråd i form av vispar, grytunderlägg, brödnaggar och mycket mera. Dessa föremål tillverkade luffarna och sålde under sina färder genom landet. 

Avslutningsvis läste Snacke-Per en luffares testamente, hittat i en anteckningsbok hos en av de sista luffarna. En tänkvärd beskrivning och förhoppning.

 

Snacke-Per tackar för besöket.

Under hemfärden blev det kaffepaus i Jönköping där Elsa Hovmark Svensson passade på att tacka reskommittén för en trevlig resa, Susanne för bra körning och deltagarna för att de ställer upp när det ordnas resor.

Text o bilder: Leif Bertilsson