Resa utmed Nissan 31 maj

Nu är det dags för nästa resa utmed de halländska åarna och denna gång skall vi se oss omkring runt Nissan.
Nissan rinner upp som Nissa källa nära Taberg och mynnar i Kattegatt i Laholmsbukten. Från Kilans tillflöde i Torup, räknades Nissan som kungsådra.
Åns längd är 186 km och fallhöjden från källan till havet 315 meter.

  • Foto: Patrik Leonardsson
  • Guide Patrik Leonardsson
  • Foto: Patrik Leonardsson
  • Guide Patrik Leonardsson

Under 1600- och 1700-talen bedrevs flottning på Nissan, bland annat av virke från kronas skogar. En del av det timmer som flottades var avsett till Landskrona fästning.

Flottningen fortsatte under 1800-talet, men konkurrerades ut av järnvägen.

Nissan har tidigare haft gott om lax och laxöring och där fångades och exporterades den berömda Halmstadlaxen redan på 1600-talet. Utbyggnaden av vattenkraften gjorde, att vattenkvaliteten försämrades och laxen dog ut 1921-22. 1979 utsattes laxsmolt på försök i Nissan och återfångsten har varit mycket god.

Utnyttjandet av vattenkraften i Nissan har, trots att ån var svårbemästrad, sina rötter i medeltid. Förr fanns skvaltkvarnar, hjulkvarnar och sågkvarnar, en del av dessa finns kvar och en del har konverterats till elproduktion. I dag finns tolv vattenkraft i drift. Det som skiljer Nissan från de andra åarna i Halland är, att det inte finns några dammanläggningar.

Utmed Nissan går den urgamla handelsvägen Nissastigen, numera riksväg 26.
1877 invigde Halmstad-Nässjö Järnvägar, HNJ, sträckan Halmstad-Värnamo, där linjens sydliga del följer Nissan.

Nissan sätter sin prägel på Halmstad, som är byggt kring ån genom det nya biblioteket, som invigdes 2006.

Vår resa startar från Varberg på morgonen den 31 maj och färden går E6/E20 söderut till den fina rastplatsen vid Suseån, där vi gör uppehåll för att vittja medhavda frukostkorgar.

Färden går sedan vidare in till Halmstad, där vår lokala guide möter upp. Vi tar en promenad utmed Nissan och får bland annat höra berättas om Slottet, som numera är landshövdingens residens och bostad, Picassoskulpturen och det fantastiska biblioteket.

På vår resa utmed Nissan passerar vi sedan genom Oskarström och får höra om dess tidigare industriverksamhet. När vi kommer till Torup viker vi av in mot Rydöbruk , ett av Hallands läns äldsta brukssamhällen. Genom Rydöbruk går landskapsgränsen mellan Halland och Småland. Knystahall, ett tio meter högt flyttblock anger vad gränsen går.

Nästa lilla sväng blir genom Hyltebruk, som vuxit upp kring pappersbruket vid Nissan
och som grundades 1907 som Hyltebruks AB. Detta företag går nu under namnet Stora Enso Hylte och är ett av världens största tidningspappersbruk och en av de största privata arbetsgivarna i Hallands län.

Det har nu blivit dags att äta lunch och den serveras på Edmans Gastro i Hyltebruk.
Mätta och belåtna tar vi åter plats i bussen och fortsätter vår resa utmed Nissan och vi följer nu ”gamla Nissastigen”, som går närmare än den nyare vägen och passerar Skeppshult och Smålandsstenar.

I Gislaved skall besök göras på Gislaveds Industrimuseum, som är beläget i Gislaveds äldsta fabriksbyggnad från 1893. Byggnaden ligger vackert vid vattenfallet i Nissan. I museet finns mycket från den lokala industrin kring gummi, läder och plast. Där finns galoscher, bottiner, skor och däck. Glas från Gyllenfors glasbruk, som var i bruk kring århundradesskiftet 1800 - 1900, maskiner och produkter från celluloid-, bakelit-, och plastindustrin och läder från remfabriken där man tillverkade drivremmar. Vi får en guidad visning av muséet.

Det har nu blivit dag att styra kosan hemåt och vi åker tillbaka till Smålandsstenar, där eftermiddagskaffe serveras på Göstas konditori. Resan går sedan tillbaka till Varberg via Halmstad, där vi lämnar av vår guide, Patrik Leonardsson.

Resans omfattning:
Bussresa
Guide utmed Nissan: Patrik Leonardsson
Edmans Gastro Hyltebruk: Lunch
Gislaveds industrimuseum: Entré och guide
Göstas konditori, Smålandsstenar: Kaffe, bulle och kaka

Pris: 895:-/person vid minst 30 betalande.

Anmälan senast den 3 maj 2023 till Marianne Ahlgren, telefon: 070 - 222 52 80
e-post: 08.ahlgren@gmail.com