Resa utmed Lagan 19 april

Halland är känt för sina fyra stora åar och alla har väl någon gång hört uttrycket ”Laga Ni, Äta Vi”, som står för Lagan, Nissan, Ätran och Viskan.
För att lära känna Hallands åar lite bättre, tänkte vi under 2023 göra resor utmed de fyra åarna för att få veta lite med om naturen, kulturen, historien och utvecklingen kring dem.

  • Lagan från ovan

Den första resan startar längst söderut med Lagan, vars namn 1674 skrevs ”Lafuan fluvidus”, det kommer från fornsvenskans ”lagher”, som betyder vatten eller vätska.

Lagan är känd för sitt laxfiske och under 1200-talet uppbar kungen vare år 1 200 laxar i skatt från fisket i Lagan. Numera finns det inte så mycket lax i de halländska åarna och den är varken lätt att fånga eller billig.

Du glade lax i Lagan,
Du är en livad fyr.
Jag tar Dig ej med klagan,
när Du är röd och dyr.

Lagan är en mycket kraftfull å och det finns arton kraftverk utmed ån, alla ägda av Statkraft, som är ett ledande företag inom vattenkraft.

Under långa tider förekom flottning på Lagan och på 1890-talet blev ån förklarad som allmän flottled.

Lagan har också haft betydelse som sjöled, i ett dokument från mitten av 1700-talet berättas, att sjöfarten på ån tidigare bedrevs av små jakter, Torekobåtar. Även senare har det varit trafik på ån, men det har varit besvärligt med sjöfarten på grund av ojämn vattenföring och många grund.

Det har alltså genom åren hänt mycket spännande utmed denna å, som är en av de största av Hallands åar.

Resan utmed Lagan startar från Varberg på morgonen den 19 april och färden går söderut och vid Snapparp ser vi skymten av Lagoset – Lagans utlopp i Kattegatt.

Färden går sedan till Laholm och Lagaholmsruinen, där inleder vi med att vittja medhavda frukostkorgar.

Efter frukost möter vår guide upp och vi får se och höra om Lagaholmsruinen, kraftverket och laxodlingen. Under dagen kommer vi sedan, så gott det går, att följa ån, och höra om kultur och historia. Besök görs bland annat vid Fredsstenen i Knäred.

Dagens lunch serveras på Gräddhyllan i Markaryd och efter det vänder vi tillbaka mot Laholm och under vägen tillbaka får vi se och höra mer om Lagan och vad som finns att berätta och att se utmed ån.

Vi gör besök vid Vippentorpet, en högloftstuga, uppförd i slutet av 1700-talet. Byggnaden är typisk för sin tid men har en unik flätad risgavel. Torpet står på sin
ursprungliga plats och är sedan 2009 byggnadsminne. Vi får höra om torpet och dess historia. Under vårt besök blir vi serverade kaffe och våffla.

Sent på eftermiddagen återvänder vi till Laholm, där vi lämnar av vår lokala guide. Färden fortsätter sedan direkt tillbaka till Varberg.

Resans omfattning:
Bussresa
Guide utmed Lagan: Lis Erevall
Gräddhyllans Lantcafé: Lunch
Vippentorpet: Kaffe och våffla

Pris: 895:- / person vid minst 30 betalande

Anmälan till resan skall göras senast den 31 mars 2023 till Marianne Ahlgren,
telefon: 070 – 222 52 80 alternativt e-post: 08.ahlgren@gmail.com