Resa till Louisiana 21 september

Resan startar från Varberg på morgonen den 21 september och färden går direkt till Helsingborg, där vi kör ombord på färjan över Öresund. Ombord finns möjlighet till förmiddags-fika och shopping. I Danmark går färden söderut till Louisiana, där vi stannar under tre timmar. Under uppehållet finns möjlighet att äta lunch.
När vi sett oss mätta på konsten på Louisiana, går resan in till centrala Helsingör, där vi stannar en stund, så att det finns möjlighet att se sig omkring och eventuellt shoppa.

  • Louisiana i Humlebæk
  • Färja Helsingborg - Helsingör
  • Modern konst
  • Cafè
  • Louisiana i Humlebæk
  • Färja Helsingborg - Helsingör
  • Modern konst
  • Cafè

Louisiana i Humlebæk, söder om Helsingör, grundades av Knud W. Jensen, som köpte villan Louisiana just i syfte att bygga ett museum för modern konst. Villan byggdes av hovjägmästare Alexander Brun 1855. Han var gift med tre kvinnor och alla hette Louise, därför uppkallade han villan efter dem. Muséet invigdes 1958 och har därefter byggts ut flera gånger.

Louisiana Museum of Modern Art har en stor samling av modern konst av internationella konstnärer som Jean Arp, Max Ernst, Alberto Giacometti, Henry Moore, Pablo Picasso och Andy Warhol. Där finns även konst av den svenska konstnären Anna Bjerger. Louisiana är Danmarks mest besökta museum.

Under vårt besök på Louisiana pågår två stora utställningar. ”Så länge solen varar” avamerikanen Alex Da Corte och Forensic Architecture. I utställningen ”Så länge solen varar” presenteras ett antal av Da Cortes stora filminstallationer som bland annat bygger på populärkulturella fenomen. Dessutom visas ett antal skulpturala verk, målningar och teckningar för att ge en fullständig överblick över Da Cortes konstnärliga praktik.

Forensic Architecture handlar om att lösa brott mot civila och kränkningar av mänskliga rättigheter som begås av stater, chefer, militären och företag. Detta görs ofta i nära samarbete med ickestatliga organisationer. De samlar in data och använder bilder från Internet som dokumenterar civila attacker miljökatastrofer, bränder, flyganfall, migration, etc. Och sedan använder de arkitekturens metoder för att analysera och modellera utrymmen eller bygga dem virtuellt. Allt sker i ett försök att kasta nytt ljus över händelser och ge vittnen möjlighet att bli hörda.

Resans omfattning:
- Bussresa i helturistbuss
- Färjebiljetter Helsingborg – Helsingör,
- Entré Louisiana Museum of Modern Art

Resans pris: 670:-- /person vid minst 30 betalande

Anmälan senast 30 augusti 2022 till Marianne Ahlgren telefon: 070 – 222 52 80
e-post: 08.ahlgren@gmail.com