BOHUSLÄN - kultur och konst samt skärgårdstur 26/6

"Kom ut till stränderna, de ödsligt sköna Med slån och hagtorn, böjda djupt av storm Med gamla båtvrak som har multnat gröna Men än, i brustna skrov, bär vågens form".
Med dessa ord beskriver Evert Taube sitt älskade Bohuslän, nu är det Er tur att få uppleva något av allt det vackra, som detta landskap har att erbjuda.
Resan startar från Varberg på morgonen den 26 juni och färden går via Göteborg och Kungälv ut till den vackra rastplatsen vid Tjörnbron, där vi gör uppehåll för att vittja våra medhavda frukostkorgar.

Dagens första besök blir på Sundsby Säteri. Det var Margareta Huitfeldt som satte sin prägel på Sundsby säteri. Hon gjorde sig och sonen Ivar odödliga genom det som är den nästan största enskilda donationen i Sverige. Under 300 år arrenderades säteriet ut till privatpersoner, men vid försäljningen 2003 var det ett önskemål, att det gjordes tillgängligt för allmänheten och Tjörns kommun köpte säteriet. 2006 öppnades det för allmänheten.

På Sundsby Säteri finns mycket att upptäcka; en spännande och intressant historia och ett vackert parklandskap. Trädgården med köksträdgård och vacker blomsterprakt och den omgivande parken är inbäddad i ett kuperat, trädbevuxet landskap kantat av vikar. Var och en går runt och ser sig om på området på egen hand, där det finns tillfälle att inhandla bröd och glass.

Det har nu blivit dags att äta lunch och den intas på Restaurang Södra hamnen 12 i Skärhamn.

Efter lunch tar vi en kort promenad till Nordiska Akvarellmuséet, som allt sedan det öppnades år 2000 med nyfiken blick sett på akvarelltekniken från akvarellmåleriets tradition till den nutida konstens perspektiv. Även här går var och en runt och ser sig om en stund på egen hand.

Nu har det blivit dags för en liten båttur för att se lite av den fantastiska skärgård, som Bohuslän har att visa upp. Vi går ombord på M/S Drott i Skärhamn och under knapp timmas tid kommer vi att färdas mot Rönnäng medan en guide ombord berättar om vad vi ser och upplever.

I Rönnäng väntar vår buss på att ta oss tillbaka till Varberg. Under vägen gör vi återigen uppehåll vid rastplatsen vid Tjörnbron. Denna gång serveras kaffe och kaka från bussens kafé.

Resans omfattning:
Bussresa i helturistbuss
Sundsby Säteri: Besök på egen hand
Södra hamnen 12: Lunch
Nordiska Akvarellmuséet: Entré
M/S Drott: Guidad båttur Skärhamn – Rönnäng
Bussfika, kaffe och kaka

Pris: 1 295:-/person vid minst 30 betalande

Anmälan senast den 20 april 2023 till Marianne Ahlgren,
telefon: 070 – 222 52 80, e-post: 08.ahlgren@gmail.com