Trandansen vid Hornborgasjön 29 mars

Nu finns chansen att se vad som var få förunnade under väldigt lång tid, Hornborga sjö. Det träsk som så länge varit ett monument över en tragisk felsatsning har återställts till sjö och det skall både fåglar och människor kunna glädjas åt. Dessutom skall vi naturligtvis se tranor i mängder, som förhoppningsvis tar sig en svängom.

  • Trandans Foto: Skaraborgs Allehanda

Resan startar från Varberg på morgonen den 29 mars och färden går till rastplatsen vid Röstesjön, där vi gör uppehåll för att vittja medhavda frukostkorgar. Färden går sedan vidare, förbi Ulricehamn och till Falköping. Några kilometer norr om staden finns Hornborga Naturum, där möter vår guide Niclas Fällström upp.

Hornborgasjön var en gång en vacker fågelsjö. Men med jakten på mer odlingsmark började man på 1800-talet att dika ut sjön och detta fortsatte långt in på 1900-talet. Sjön blev igenväxt och långt Ifrån det fågelparadis den en gång varit. Man började tala om att återställa sjön och detta pågick mellan åren 1965 och 1995 och nu ståtar den åter i sin forna glans med ett fantastiskt fågelliv.

Niclas kommer att berätta om det fågelliv som finns vid Hornborg Naturum, han följer sedan med i bussen och berättar om bygden och det unika kulturlandskapet. Turen avslutas vid Naturum Trandansen, där tranorna håller till. Där får vi se ett märkligt skådespel, som kanske är det säkraste vårtecknet vi har på våra breddgrader.
I tusentals, 2022 var där som mest över 20 000, kommer tranorna söderifrån för att rasta några dygn vid Hornborgasjön och låta sig väl smaka av utlagd föda.

Mätta och belåtna drar de sedan vidare norrut för att häcka och under sommaren föda upp ett par ungar på någon norrländsk myr. Endast ett fåtal tranpar och ett litet antal ungfåglar ”översomrar” vid Hornborgasjön.

Det har nu blivit dags att äta middag (klockan 15.00) och vi beger oss till centrala Falköping, där måltiden serveras på Vilhelmsro Gård.

Från Falköping går resan tillbaka till Varberg.

Resans omfattning:
Bussresa i helturistbuss
Guidad tur vid Hornborgasjön
Vilhelmsro Gård: Lunch

Pris: 795:- / person vid minst 30 betalande

OBS ! Tag med rejäl matsäck och lite extra, måltiden serveras klockan 15.00.

Anmälan senast den 15 mars till: Marianne Ahlgren, telefon: 070 - 222 52 80
e-post: 08.ahlgren@gmail.com