Resa till Limmared den 31 augusti

Denna resa tar oss tillbaka ända till Gustav Vasas tid och framåt till nutid. Resan startar från Varberg på morgonen och färden går väg 41 upp mot Borås. På rastplatsen Transås, beläget strax söder om Borås gör vi uppehåll för att vittja medhavda frukostkorgar. Färden går sedan vidare till Torpa stenhus.

  • Torpa stenhus
  • Limmareds värdshus
  • Glasets hus
  • Glasblåsare
  • Torpa stenhus
  • Limmareds värdshus
  • Glasets hus
  • Glasblåsare

Torpa stenhus ligger vid sjön Åsunden och har anor sedan senare delen av 1400-talet. Då beboddes det av förmögna borgherrar, som handlade med boskap och livsmedel genom Ätrans och Viskans dalgångar. På 1500-talet beboddes det av en släkting till Gustav Vasa. Kungen var på besök på Torpa och där förälskade hans sig i en flicka, som han också gifte sig med där.

Slottet rymmer mycket spännande historia genom senare århundraden och har bytt ägare flera gånger. Idag är det familjen Zethelius, som äger slottet. Vi får en guidad visning av den gamla borgen.

Från Torpa går färden vidare till Limmareds Wärdshus. Detta värdshus är välkänt för sina schnitzlar och till lunch skall vi prova på denna specialitet. I lunchen ingår måltidsdryck och kaffe.

Från värdshuset är det endast ett kort stycke till Glasets Hus och de som önskar tar en promenad dit, övriga åker med bussen.

I Limmared har man en gammal glasblåsatradition, i samhället finns Sveriges äldsta glasbruk, som fortfarande är i drift. I Glasets Hus, finns ett glasmuseum, en hyllning till det gamla och nutida Limmared. Det är ett sätt att bevara den gamla glasbruks-traditionen och samtidigt visa att den lever. Vi kommer att få en guidad visning och se glas från 1700-talet fram till dagens ABSOLUT-flaska. Vi kommer också att få se en glasblåsare, som visar hur man formar vackra saker.
Efter visningen finns tillfälle att se sig om en stund på egen hand.

De har sedan blivit dags att styra kosan hemåt och färden går via Tranemo till Svenljunga, där vi stannar till vid Björn Bagares källare för att avnjuta eftermiddagskaffe.

Omkring klockan 18.00 räknar vi med att vara tillbaka i Varberg.

Resans omfattning:
- Bussresa i helturistbuss
- Torpa stenhus: Entré och guidad visning
- Limmareds Wärdshus: Lunch, liten schnitzel med tillbehör inkl. måltidsdryck och kaffe
- Glasets Hus: Entré och guidad visning
- Björn Bagares källare: Kaffe och wienerbröd

Reseledare: Ingrid Sörbring och Marianne Ahlgren

Pris: 825:-- / person vid minst 30 betalande
OBS ! Pris med reservation för bränslehöjningar

Anmälan senast den 10 augusti 2022 till
Marianne Ahlgren Telefon: 070 -222 52 80
E-post: 08.ahlgren@gmail.com