Budapest 6-10 september

Vår sensommarresa till Ungern 6–10 september i strålande solsken och värme blev perfekt. När vi landat i Budapest möttes vi av reseledare Gabor och en buss för en rundtur i storstaden. Det blev sightseeing både före och efter lunch. Vår lunch bestod av typisk ungersk mat och intogs i kvarteren runt svenska ambassaden, där Raoul Wallenberg 1944 hade sina skyddshus. Gator som bar hans namn och en staty av honom såg vi under resan. Mot kvällen checkade vi in på vårt lilla mysiga Hotel Memories Old Town, som låg centralt på Pestsidan. Hotellet hade en härlig skybar, som många besökte på kvällarna efter våra utflykter. Utsikten med upplysta hus och monument, en öl eller lite vin med tilltugg passade perfekt att avrunda dagarna med. Första kvällen blev det en sagolik båttur på Donau, där vi fick njuta av Budapests alla vackert upplysta byggnader.

Nästa dag var det fritt val: besöka Saluhallen med allt utbud av grönsaker och andra färgstarka varor, flanera på gågatan och njuta av folklivet, göra ett besök på något badhus eller stifta bekantskap med Stora synagogan med sitt fina träd, en silverpil som är ett  innesmärke över förintelsens offer. Vi gjorde besök på Zwack, som tillverkar den ungerska drycken Unicum, som räknas som en nationaldryck. I tillverkningen ingår 40 olika kryddor. Ett annat besök var hos vinproducenten Nyakas Pince, med visning, vinprovning och inköp. Besöken växlade kvickt, så strax befann vi oss på en hästgård på pustan. Hästuppvisningen där innehöll gott om ”konster” från både hästar och ryttare, som är ungerska cowboys och kallas csikós. Därefter gick turen ut på pustan i häst och vagn för besök på en bondgård hos ett äldre par med inhemska djur och egentillverkat vin. Utflykten avslutades med middag på hästgården, där zigenarmusik spelades – en blandning av ungersk och romsk folkmusik.

Utflykten till den lilla barockstaden Szentendre, en konstnärsstad utmed Donau, var ytterligare en upplevelse. Vi strosade runt bland de låga husen, där det gick att hitta både keramikmuseum och marsipanmuseum, ta en fika, passa på att köpa glass eller shoppa innan lunchen intogs på Stora torget.

Sista dagen besökte vi den gamla delen i Buda för lunch i ett typiskt ungerskt värdshus. Dagen  avslutades på vinfestivalen uppe på slottsområdet. Där var gott om både vin och folk.
Vilken härlig stad Budapest är!

Gott om vackra byggnader och fina broar. Och tänk att kunna åka buss, spårvagn och tunnelbana gratis som pensionär!

Stort tack, Sven, för allt du ordnat på denna härliga resa till Budapest.

Ann-Marie Bergman