Ålandskryssning 5 oktober

Vi var 35 personer, SPF’are och några inbjudna släkt och vänner som klev på bussen för färd mot Grisslehamn och vidare till Åland. De flesta valde att äta brunch på vägen till Åland. Bussen var med på båten och under fem timmar på ön där guiden Gun anslöt, vi stannade till på tre ställen:

-  Finströms medeltida kyrka från 1200-talet som är den bäst bevarade medeltidskyrkan i Finland. Carl Malmsten besökte kyrkan på 1940-talet och fascinerades av de pinnstolar som finns i kyrkan. Med inspiration därifrån skapades sedan ”Lilla Åland”

-  Smakbyn, där Michael ”Micke” Björklund (känd bl a från Kockarnas kamp och vinnare av Robinson i TV4) driver restaurang mm. Vi smakade på Ålandspannkaka med kaffe/te och många smakade även på Apelbrand (en äppeldryck typ calvados som tidigare hette Ålvados) eller Pärola (päronlikör)

-  Bomarsunds fästningsruin där Ålands historia 1809 - 1861 presenterades.

Förutom ovan smultronställen berättade Gun om livet på Åland idag och förr i tiden. Åland har ju tillhört både Ryssland och Sverige i omgångar. Inte förrän 1920 stiftades lagen om Ålands självstyrning. Under bussresan på Åland passerade vi:

-  flera midsommarstänger som i sig är vackra konstverk med många olika fruktbarhetssymboler

-  ca 250 bevarade väderkvarnar där några passerade revy under resan

-  många äppelodlingar, Åland står för mer än 70% av hela Finlands äppelproduktion

-  många bilar under rundturen, ålänningarna älskar bilar. På ön finns inte mindre än 25 000 registrerade bilar (som har 30 000 invånare).

Vår guide var mycket kunnig och förmedlade massor med information under hela resan.

På vägen tillbaka till Grisslehamn serverades en alldeles utsökt viltbuffé och till maten allehanda destillerade drycker.

Vid 21 tiden var bussen tillbaka till föreningslokalen på Vegagatan och det var bara glada och nöjda miner på deltagarna som även var mycket nöjda med vår reseledare Margareta.

Anders Fors