Månadsträff 16 april

Berättelsen om Lucky Strike

  • En suddig föredragshållare
  • Dramatisk bild
  • En suddig föredragshållare
  • Dramatisk bild

Det var nästan ”lapp på luckan”, 38 medlemmar som kom till Allaktivitetshuset för att uppleva berättelsen om Lucky Strike.

Författaren till boken Lucky Strike, Jan-Olov Nilsson, har under mer än 20 års tid gjort research till sin bok, som handlar om de mer än 300 utländska stridsflygplan som nödlandade på svensk mark under andra världskriget. Det första amerikanska bombflyget landade i Värmland och följdes av flera amerikanska plan vars besättning blev kvar i landet tills kriget var över. Amerikanerna blev snabbt populära bland ortsbefolkningen med påföljd att många barn kom till världen.

Vi fick ta del av andra världskrigets fasor och särskilt följa ett antal amerikanska väldigt unga soldater som efter att deras plan blev beskjutet lyckades ta sig till Sverige. De var 10 i planet och de flesta lyckades med hjälp av fallskärm överleva. Ett par soldater var dock kvar i planet när det kraschade och de överlevde osannolikt nog även dom. Allt detta hände i slutet av kriget år 1944 och vi fick flera berättelser om deras liv i Sverige och hur väl mottagna de blev i vårt land. Ett exempel som gavs var att soldaterna hade väldigt bra lön från USA, många hade upp till 3000 kr i månadslön vilket var väldigt mycket på den tiden. Många spenderade stora summor på diverse varor så affärslivet blomstrade på den lilla orten där dom bodde, t ex köpa en cykel på förmiddagen och när kedjan hoppade av köpa en ny på eftermiddagen.

De flesta åkte sedan hem till USA när kriget var slut men några stannade kvar, gifte sig och fick barn.

Författaren Jan-Olof har under alla år haft kontakt med de tio soldaterna i planet, besökt dom i USA och haft dom som gäster här i Sverige.

Stor eloge och tack till Jan-Olof som på ett mycket intressant och gripande sätt skildrade vad som utspelade sig i trakterna av Halmstad i slutet av kriget.

Efter föredraget flyttade vi till kaffeavdelningen där det bjöds på matig smörgås till kaffet. Träffen avslutades med lottdragning där tio Trisslotter skulle fördelas.

Anders Fors