Restaurang AG 16 nov

Tjugofem medlemmar drog till finmiddag på silverkrog.

Vi var 25 förväntansfulla SPF:are som kom till Restaurang AG på Kronobergsgatan i Stockholm onsdagen 16 november för att inta middag. 

Krögaren Johan Jureskog tog själv emot och visade oss in i restaurangen. Innan maten serverades berättade han hur han banat sin väg i restaurangbranschen och dessutom historien om det hus på Kungsholmen som restaurang AG sedan 2010 huserar i. 

Namnet AG härrör från den kemiska beteckningen för silver, som har stark anknytning till firman Hallbergs Guld, som en gång i tiden var inrymd här. På den våning där restaurangen nu finns tillverkades bland annat just allehanda silversmycken.

Middagen inleddes med tre tapas-rätter, gratinerade ostron, den spanska skinkan Pata Negra samt kalvfärsfrikadeller med buffelmozzarella och tomatsås. Alltsammans mycket gott. Huvudrätten var en  grillbuffé bestående av svensk ko, amerikansk Angus och nötkött från Skottland. Till köttet serverades bakad potatis med vitlökssmör, torkade tomater, husets bearnaisesås och  sallad.

Vid skribentens bord tyckte vi att köttet från Skottland var allra bäst. Till dessa rätter serverades vin alternativt öl. Desserten bestod av en kladdkaka med grädde. Kakan var närmast att betrakta som chokladtryffel, fantastiskt god. 

Ett stort tack till Johan Jureskog, som beredde oss en så förmånlig och generös kulinarisk upplevelse. 

Anders Fors