Pensionärsrådets protokoll nr 3

SPRs senaste möte ägde rum den 14/10.

Pubafton / SPF-kväll 20/10

I går genomfördes höstens första pubafton/SPF-kväll med 15 deltagare.

Slut på boulesäsongen - inget spel i morgon 20/10

Även om solen skiner är det kallt, så det är slut med boulespel från och med nu.

Månadsmötet 16/10 med New Generation

Höstens första månadsmöte ägde rum på Medborgarhuset uppe på Hägerstensåsen 16/10.

Lunchträffen 30/10 ställs in men pubaftonen 20/10 genomförs + Medborgarhuset används hela hösten

Nästa lunchträff, 30/10 ställs in på grund av de striktare coronarestriktionerna. Vi kommer däremot att genomföra den första pubaftonen, 20/10, och därefter ta ställning till de två övriga inplanerade pubaftnarna.

Inställda museibesök 4/11 och 2/12

På grund av de fortsatta coronarestriktionerna kommer Sällskap på museum inte att genomföras i höst.

Äldrecentrums föreläsning 13/10 finns på nätet fr.o.m i morgon 13.30

Föreläsningen med Krister Håkansson om" Stockholm som huvudstad för kognitiv hälsa", som skulle ha varit 13/10 i ABF-huset (se sid 20 i höstprogrammet) blir i stället digital.

Höstens första aktivitetsmöte + studiebesök

Den 7 oktober genomfördes det aviserade studiebesöket till John Bauer-utställningen på Waldemarsudde och den 8 oktober var det dags för ett aktivitetsmöte i Medborgarhuset på Hägerstensåsen.

Studiebesök och lunchträff

Nu börjar höstens aktiviteter komma igång.

Återbetalning för vårens inställda aktiviteter

Vår kassör Birgitta har under september gjort återbetalningar för de avgifter vi betalade i våras.

Eva Eriksson i Expressen om bristande respekt för långt arbetsliv

Som pensionär ska det synas i plånboken om man jobbat i 40 år eller inte alls. Det har Pensionsgruppen slagit fast, men enligt SPF Seniorernas uträkningar som presenteras i Expressen så faller deras åtgärder platt.

Eva Eriksson om de nya rekommendationerna: glädjande

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar de ändrade rekommendationerna för 70 år och äldre. Det är glädjande att vi seniorer nu omfattas av de allmänna rekommendationerna, nu måste också andra ta ett större ansvar.

Peter Sikström i Dagens Nyheter om oron när bankfacken försvinner

Hos begravningsbyråer kan man förvara dokument men det finns inget bra alternativ till bankfacken i fråga om andra värdesaker menar Peter Sikström, generalsekreterare SPF Seniorerna.

Eva Eriksson i Sveriges Radio om att begränsa mängden personuppgifter på nätet

SPF Seniorerna vill att regeringen ser över vilka uppgifter som ska få publiceras på olika personuppgiftssajter. Det är ett viktigt steg för att minska risken för att äldre utsätts för brott, menar Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

Digital hälsning från Eva Eriksson

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson gläds över de aktiviteter som trots pandemin pågår ute i landet. Vi behöver varandra ännu mer i dessa tider och vi behöver också bli fler som går med i SPF Seniorerna, säger Eva. Se hennes digitala hälsning här.

Eva Eriksson i Seniorradion om pensioner

Seniorradions Rolf Vingemar har samtalat med SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson om pensioner och om bristerna i pensionssystemet. Lyssna på radioprogrammet här.

Skydda äldre från brottslingars efterforskningar

Man bör själv få bestämma om uppgifter om en själv ska publiceras på digitala söktjänster. Det menar SPF Seniorerna som skrivit till justitieminister Morgan Johansson.

Webinarium om vård och omsorg – vad vill du ha svar på?

SPF Seniorerna kommer inom kort att arrangera ett webbsänt seminarium om aktuella sakfrågor som rör vården och omsorgen om äldre. Har du som medlem frågor eller funderingar du vill ha svar på?

Seniorpolitiskt webbmöte

Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, och riksdagsledamot Ann-Britt Åsebol (M) diskuterade idag aktuella seniorpolitiska frågor som bostäder och pensioner under ett webbmöte.

Möte med SKR om resurstillskott och långsiktig planering

Samtalet med SKR (Sveriges kommuner och regioner) handlade om hur kommunerna nu ska hantera de extra tillskott man fått från staten för äldreomsorgen men också de mer långsiktiga frågorna.

Nya smaker

Med ganska vanliga ingredienser kan man få till spännande rätter om man tänker lite nytt. Det har kokboksförfattaren Jessica Frej gjort, och bjuder här på läckra vegetariska recept, alla för fyra personer. Lätt att göra, gott att äta!

Polens okända pärla

De masuriska sjöarna är ett naturskönt område i norra Polen. Men mitt i idyllen bland kanaler och båtar finns också spår från en mörkare tid.

SL backar – inga böter om du inte kan köpa giltig biljett

Kritikstormen fick SL att ändra sig. Om du inte har möjlighet att köpa en giltig biljett ska du inte tvingas betala böter vid en kontroll.

”Det känns så bra långt in i hjärteroten”

Hon har kämpat hårt mot särbehandlingen av 70-plussarna. När de särskilda reglerna nu faller är lättnaden stor hos Barbro Westerholm.

Vågar inte söka vård för stroke och hjärtinfarkt

Antalet rapporterade fall av stroke och hjärtinfarkt har minskat under pandemin. Men inget vet säkert varför.

Gå till nyhetsarkivet

Aktuella kampanjer från vårt förbund