Resor hösten 2021

Våra resor under hösten sker i samarbete med SPF Fruängen-Älvsjö i ”egen” buss och börjar och slutar på Trekantsvägen 9 i Liljeholmen, utom resan till Sturehofs slott som görs i egna bilar.

ONSDAG DEN 15 SEPTEMBER kl. 11.00 – ca 18

Mälsåkers slott 
Slottet, som ligger på Selaön 2 mil från Mariefred, byggdes av Nicodemus Tessin d.ä. Den mest kända ägaren av slottet är släkten von Fersen. Under ett par år under andra världskriget ägdes slottet av norska staten. Efter en brand 1945 brann hela taket upp och rasade ned i översta våningen. 1951 övergick slottet i statens ägo och viss renovering har genomförts som ett projekt för utbildning av hantverkare i äldre byggnadsteknik.

Besöket inleds med en guidad visning av slottet och därefter dukas ett buffébord upp i slottets stora konsertsal. I samband med att kaffet serveras kommer Charlotta Huldt, sopran och tidigare Jenny Lind-stipendiat att underhålla oss. Charlotta berättar om ”den svenska näktergalen” och sjunger favoriter ur hennes repertoar bland annat Mozart och Bellini. Charlotta ackompanjeras på flygel.

Slottet är inte handikappanpassat, men de två trapporna upp till konsertsalen är enligt besked ”lättgångna”.

Anmälan tidigast 2/9 kl 09.00 till Ann Falk, tel 08-97 26 62. 
Anmäl före 6/9, då besked måste lämnas till Mälsåker detta datum.

Pris 780 kr (i priset ingår bussresa, guidad visning, buffélunch med vin eller annan dryck samt underhållning).
Betalningen oss tillhanda senast 8/9. 
Preliminärt max 49 personer. Minsta antal 30 personer.

************************************************************

ONSDAG 29 SEPTEMBER kl.08,300 ─ ca 17.30 

INSTÄLLD pga för få anmälningar

Endagsutflykt med buss till Arboga (anordnas av SPF Fruången-Älvsjö)
Arboga är en för många okänd pärla, som de flesta passerat. Här hölls ett riksmöte 1435

som anses vara Sveriges första riksdag, Engelbrekt, som är välkänd från historieböckerna, står staty utanför Heliga Trefaldighetskyrkan.

Bussen tar oss längs E4/E20 till Arboga där vi serveras kaffe och smörgås vid framkomsten. Vi delas upp i två grupper och gör en timmas historisk stadsvandring. En stunds fri tid att upptäcka stan innan vi beger oss till Stadskällaren, som erbjuder tallrikserverad varmrätt och liten sallad, dryck, smör, bröd, kaffe och kaka.

Efter lunchen beger vi oss med buss till Arbogas robotmuseum, ett unikt museum, som visar robot- och teknikhistoria från 1940-talet och framåt. Museet innehåller bland annat ett 25-tal olika robottyper från armé, marin och flyg. Dessutom finns det en flygsimulator.

För de som vill fortsätter bussen i stället till bryggerimuseet. Arboga Bryggerimuseum är Sveriges enda bevarade träbryggeri. Här visas de redskap som förr användes vid öltillverkning och vi får veta mer om äldre tiders sätt att brygga öl, ölhistoria, samt mycket mer som är värt att veta om denna ädla dryck. Bryggerimuseet har två våningar och saknar hiss och kan vara lite kyligt.

Bussen tar oss sedan tillbaka till robotmuseet, där vi fikar tillsammans, innan vi sätter oss i bussen för hemfärd, efter en förhoppningsvis minnesvärd dagsutflykt.

Anmälan, som är bindande senast 15/9 till Gull-Britt Larsson SPF Fruängen-Älvsjö,
tel. 070-778 59 51 eller ingul41@telia.com

Pris: 650 kr (i priset ingår buss tor Liljeholmen, förmiddagsfika, guidningar, lunch och eftermiddagsfika).
Betalning till bg: 106-3791 eller Swish: 123 143 68 64.
Glöm inte skriva namn och valt museum. Max: 49 personer, minsta antal 30 personer. Avvakta med betalningen tills vi vet om resan blir av.

******************************************************

ONSDAG DEN 6 OKTOBER kl. 09.00 – ca 19

Sandhamn och Skärgårdsmuseet i Stavsnäs 
Om skärgårdslivet finns det mycket att berätta. Vi får se mycket och höra berättelser både vid Skärgårdsmuseet och den guidade turen på Sandhamn. Vår dag börjar med att vi reser med egen buss ut till Skärgårdsmuseet i Stavsnäs. En grupp börjar med en guidad visning medan den andra gruppen börjar med förmiddagsfika.

När visningarna är klara går vi i lugn takt genom Stavsnäs by ner till hamnen (det tar ca 20 – 30 min.) där en taxibåt väntar för färd ut till Sandhamn. ”Sjön suger” och lunch väntar på Värdshuset, som varit öppet sedan 1600-talet – tänk om dessa väggar kunde tala…

Efter avslutad måltid väntar två guider på oss för att ta oss med på en historisk vandring genom byn.  Kl. 17.00 går vi ombord på Waxholmsbåten, som tar oss till Stavsnäs. Cafeteria finns ombord. Från Stavsnäs tar vi oss vidare med SL-buss till Slussen.
OBS! SL:s månadskort gäller även på Waxholmsbåten, annars kostar resan 63 kronor som var och en betalar ombord på båten. Att ha reskassa på SL-kortet underlättar.

Anmälan tidigast 2/9 kl. 09.00 till Ann Falk, tel. 08-97 26 62. 
Pris 765 kr (i priset ingår bussresa till Stavsnäs, förmiddagsfika, guidade visningar, taxibåt och lunch).
Betalningen oss tillhanda senast 22/9.
Preliminärt max 49 personer. Minsta antal 30 personer.

*******************************************************

ONSDAG 20 OKTOBER kl. 13.00 ─ ca 16.00

Afternoon tea på Sturehofs slott (anordnas av SPF Fruången-Älvsjö) 
Sturehofs Slott stod klart 1781 och har betecknats som en av landets vackraste byggnader i den gustavianska stilen. Slottet är i två våningar med brutet tak. Här finns landets största samling av Mariebergskakelugnar.

Vi får en guidad visning av salongerna på ett av Sörmlands vackraste slott och därefter serveras afternoon tea i en av dessa.

För att hålla nere kostnaden försöker vi åka med egna bilar. Vill du ställa upp som chaufför (ersättning utgår), meddela då detta i samband med din anmälan. Samling vid Fruängstorget eller upphämtningsplats som vi kommer överens om.
Anmälan, som är bindande,
senast 6/10 till Gull-Britt Larsson SPF Fruängen-Älvsjö,
tel. 070-778 59 51 eller ingul41@telia.com

Pris: Beräknad kostnad 400 kr
Betalning till bg: 106-3791 eller Swish: 123 143 68 64.
Glöm inte skriva namn och afternoon tea. Max: 30 personer.
Avvakta med betalningen tills vi vet om resan blir av.

***********************************************************

28 NOVEMBER kl.08.00 - ca 17 

Julmarknadsresa till Rademachersmedjorna och julbord på Gästgifveriet i Eskilstuna

Pris 850 kr (Resekompaniet skickar faktura för betalning)

Anmälan senast 2/11 till Gull-Britt Larsson, tel. 070-778 59 51 eller
på e-post ingul41@telia.com

Klicka här för att se alla detaljer.

******************************************* 

Andra resor att se fram emot? 
Kontaktperson för mer information om möjliga resor, när restriktionerna lättar, är vårt reseombud, Ann Falk, tel 08-97 26 62.